6 °C

Планетата Х: 90 години от откриването на Плутон

Във вторник, 18 февруари, се навършват 90 години от откриването на Плутон, далечен и мистериозен свят, който поразително се различава от всички останали планети на Слънчевата система.

Той се върти почти легнал на една страна, Слънцето там изгрява от запад и залязва на изток, а орбитата на ледената планета е разтегната толкова много, че ту се оказва в дълбините на космоса (50 пъти по-далеч от Земята), ту се приближава към Уран. Но една обиколка по тази луда орбита отнема 248,1 земни години. Плутон се завърта около оста си за 6,39 земни дни.

Откривател на Плутон е младият астроном Клайд Томбо, когато е едва на 24 години. Но съществуването на мистериозната планета X е било предвидено още през 1916 г. от американски дипломат, ориенталист и математик Пърсивал Лоуъл. Лоуел не доживява до откриването на планетата джудже, но името ѝ не случайно започва с инициалите му.

Ледено сърце
Плутон, официално лишен от статут на планета през 2006 г., не може да бъде наречен голямо небесно тяло. Диаметърът му е един и половина пъти по-малък от Луната и е 5,5 пъти по-лек, а цялата повърхност на планетата джудже е малко по-голяма от площта на Русия.
Гравитацията там е толкова слаба, че би трябвало да закачат баскетболния кош на височина около 45 метра и все пак бихте могли да скочите до него, ако някой реши да играе баскетбол на Плутон.

Да се ​​опиташ да го видиш от Земята с просто око е като да се опиташ да разгледаш орех от разстояние 50 км.

Освен това водата на Плутон над три пъти повече, отколкото във всички океани на Земята. Огромният ледник, покриващ почти една четвърт от повърхността на планетата, наподобява форма на сърце.

Най-добре Плутон се вижда на снимка, направена през 2015 г. от апарата New Horizons на НАСА - единственият космически кораб, който някога се е приближавал до планетата. Той  е изстрелян през 2006 г. и достига ледената планета за девет години, преодолявайки 3 милиарда км. През това време били открити още два спътника на Плутон в допълнение към вече известните три, и незнанието за тяхното наличие почти изложило мисията на риск. Но тази мисия успява и благодарение на камерите, инструменти за радионаблюдение и спектрография събира данни за цялостната геология, повърхностен състав и атмосфера на Плутон, Харон и двата новооткрити спътника. New Horizons продължава, като се планира посещението на обекти в пояса на Кайпер през 2022 г. На борда на кораба има урна с част от пепелта на откривателя на Плутон Клайд Томбо.

Името на планетата е дадено от 11-годишната Венис Бърни от Оксфорд. Тя предложила да я кръстят в чест на древния римски бог Плутон, владетел на подземния свят, заради нейното отдалечено местоположение и почти пълна тъмнина. Дядото на момичето написал писмо до обсерваторията, както и хиляди други хора от цял ​​свят, които предлагали да се даде на планетата името Зевс, Атланта, Персефона, Прометей и др. Астрономите харесали не само аналогията на оксфордската ученичка, но и че първите букви на името съвпаднат с инициалите на Пърсивал Лоуел.

За награда момичето получило 5 паунда, при сегашния курс почти 300 долара.

Осма или девета планета?
Повечето от планетите в нашата Слънчева система се въртят по почти кръгла орбита, въпреки че звездата не винаги е в центъра на този кръг,  и в една и съща равнина.

Но не и Плутон. Орбитата на леденото джудже е удължена, така че понякога той еи на 7,3 милиарда км от Слънцето, а понякога се приближава на 4,4 милиарда километра и е по-близо от Нептун. Последният път това се е случло сравнително наскоро - от 1979 до 1999 г. Плутон бил осмата планета на Слънчевата система, а Нептун - деветата.

После те отново си разменили места и следващия път Плутон ще бъде по-близо до Слънцето е на 5 април 2231 г.

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
01 апр 2020
Последни новини