Най-важното от Световната конференция на разработчиците на Apple

Световната конференция на разработчиците на Apple тази година изобилства от актуализирани версии на OS за Mac, iPhone, Watch, and TV, на нея бяха представени и отворени услуги като Siri и iMessage.

Mac OS има ново име и по-добра приемственост от всички устройства и Siri.

OS X сега е известен като macOS. Бета версията ще се появи през юли, а финалната през есента. Един от основните фокуси на новия OS ще е приемствеността сред различните устройства. На конференцията бе представена характеристиката Universal Clipboard, която позволява на потребителите да копират и поставят информация в множество устройства на Apple. Бихте могли дори да запаметите Mac десктопа си в облака, ще имате достъп до него от различни компютри използващи iCloud drive.

Sierra поставя Siri на десктопа ви. Той ще е достъпен в горния десен ъгъл, близо до Spotlight. Бихте могли да използвате гласови команди, за да откриете файлове, да сърфирате в интернет, да изпращате съобщения. Налични са и други стандартни функции на Siri.

Вече бихте могли да използвате Apple pay, за да извършвате онлайн плащания чрез Safari. Идентификациите ще се извършват чрез TouchID, през телефона или Apple Watch, така отпада нуждата да споделяте детайли за кредитната си карта. Apple Pay се предлага в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия и Сингапур, скоро ще се появи и в Швейцария, Франция и Хонг Конг.

Apple watch става по-бърз и е оборудван с нови характеристики. С едно движание на пръста нагоре, потребителите бързо ще успеят да преминат в самолетен режим или режим “Не безпокойте”, също като при iPhone.

WatchOS 3 се отличава с множество актуализации, но може би най-важното е че зарежда приложенията 7 пъти по-бързо, благодарение на това, че ги съхранява в паметта. Навигацията също ще е по-лесна. Страничния бутон ще се използва за достъп до “дока”, а това ще позволи на потребителите да разгледат приложенията си. Watch ще действа повече като iPhone с новия Control Center.

Сред другите характеристики е клавиатура, наречена "Scribble", която може да се използва за отговоряне на съобщения. Вместо да напишете или продиктувате отговора "Scribble" прогнозира думата като приплъзнете пръста си между клавишите. Работи на китайски и английски. Apple Watches се предлага и с нова SOS характеристика, която се активира, когато страничния бутон бъде задържан, свързва се автоматично със спешния номер и изпраща данни за местоположението. Едновременно с това споделя и данни за медицинската история на потребителя, като алергии, възраст и настоящи заболявания. Характеристиката е с международно приложение и ще се свърже със спешния номер в съответната държава, стига часовникът да е свързан с телефона или с Wi-Fi.

iOs е пълен с актуализации. Сред тях са цялостни промени в Music и Maps, нови уведомления и разширена роля за 3D Touch. Нова характеристика наречена "raise and wake" ще активира заключения екран когато вдигнете телефона си, разкривайки нови уведмоления, с който бихте могли да взаимодействате използвайки 3D touch.

Apple News се отличава с над 2 000 публикации и над 60 милиона читатели месечно. Дизайнът е изцяло нов, с ясно обсобени секции, включително Топ новини, Тенденции и Спорт. Приложението обединява нови секции, на база читателските ви навици, включва и секция с избрани от редактора истории. Имате възможност и да се абонирате и така да получите достъп до пълните издания на вестници и списания. Приложението изпраща и уведмления за ексклузивни новини и ги показва на заключения екран.

Едва една година от създаването си, Apple Music е претърпял цялостна промяна. Нови секции улесняват работата с приложението, включително такава за сваляне на музика и друга за наскоро добавени песни и албуми. Характеристиката "discovery mix" ще изготвя плейлисти съобразени с вкуса на потребителя. Налични са и дневни плейлисти и секция, която ще помага на посетителите да открият нова музика подбрана от музикалните редактори на Apple. Сега вече ще имате възможност и да прочетете текстовете на песните.

Maps вече предлага съвсем ново усещане. Когато отворите приложението ще виждате по-голяма част от картата. Ще имате възможност да си резервирате пътувания и посещения на ресторант чрез приложението, като зя тях може да платите чрез Apple Pay. Навигацията също е улеснена, като освен посоката получавате информация и за трафика, и за алтернативни маршрути.

Imessage също е обновен, като сега включва по-големи еможита и предложения за превръщането на определени думи в емотикони. Хората ще имат възможност да споделят песен директно от Apple Music и да пишат бележки със собствения си почерк. Предлагат се и анимирани ефекти – стробоскопни светлини, балони и конфети, както и невидимо мастило, което скрива съобщението, докато не прекарате пръста си над него. iMessage се превръща в нещо като комбинация от Snapchat, WhatsApp и Facebook Messenger.

Photos също е оборудван с нови характеристики, които ще улеснят работата с албумите. Бихте могли да ги организирате, използвайки функцията за лицево разпознаване. Приложението има и друга функция - Memories, която комбинира снимки според събития и места. Сега приложението ви дава възможност автоматично да направите монтаж с музика, подобно на Google Photos.

IOS 10 включва и характеристика за транскрипция на звукови съобщения, като ви ги показва в текстови формат. Сега се предлагат и уведомления за предполагаеми спам съобщения. Благодарение на VoIP ще виждате номера на обаждащия си директно на заключения екран.

TvOS е на по-малко от година, но вече предлага 1 300 видеоканала и над 6 000 приложения. Каталогът скоро ще бъде допълнително обогатен с Sling TV, Fox Sports Go и Molotov. Apple представят и ново приложение Apple TV remote. То ви дава възможност да се придвижвате из Apple TV чрез тач скрийна, чрез гласови команди в Siri, чрез диктуване на текст, въвеждане на текст от клавиатурата или вградени сензори, които ви позволяват да играете на игри. Siri ви позволява да търсите сред 650 000 филми и развлекателни програми, както и канали на живо по име и категория. Чрез Sirir ще можете да търсите и в YouTube.

Apple представят и универсална система за регистрация, която ви дава достъп до всички телевизионни приложения. На разположение е страница, която ви показва всички канали, до които имате достъп. Изтеглете приложението с каналите на телефона си и то автоматично ще се появи в tvOS.

Apple представят и ReplayKit, който ви позволява да запаметите игра за по-късно, а HomeKit ви дава възможност да контролирате всички устройства у дома си, включително tvOS.

Siri, който сега обработва по над 2 милиарда заявки на ден предлага нови функции. Ще имате възможност да изпратите съобщение чрез WeChat, да го помолите да се свърже с Uber, да ви намери снимки в Pinterest или да стартира и затвори другите ви приложения посредством гласова команда.

QuickType ще пренесе познанията на Siri върху клавиатурата, използвайки по-интелигентни прогнози за думата, която искате да изпишете с по-разширен контекст. Това означава, че Message ще ви е от полза при отговарянето на съобщения, приложението ще издава местоположението ви, когато някой се пита къде се намирате. Сега QuickType поддържа и повече езици.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини