Славейковци взеха участие в симулативен съдебен процес

Изображение 1 от 6

    Ученици от СОУ „Петко Рачов Славейков” посетиха Съдебната палата в Кърджали, за да вземат участие в симулативен съдебен процес, осъществен по образователна програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Съдебният процес, в който участваха и учениците, бе всъщност финал на цялостната работа по проекта през цялата учебна година. Координатор на дейностите за СОУ “Петко Рачов Славейков” е г-жа Руса Бориславова, преподавател по дисциплините от философския цикъл в гимназиален етап на обучение. Целта на проекта е да образова учениците по теми от реалния живот и в него попадат десетокласниците, които по учебен план изучават предмета “Етика и право”.

    През изминалата учебна година учениците от най-голямото училище, благодарение на своите наставници – съдия Дарина Байданова и съдия Здравка Запрянова, успяха да издигнат правната си култура, разговаряйки за важни обществени и социални теми – трафик на хора, превенция срещу употреба на наркотични вещества, децата и престъпленията в кибер пространството. По веднъж всеки месец в голямата актова зала на училището по график се провеждаха срещи между младежите и представителите на съдебната власт по предварително обявените теми.

    Финалът на така специфичното ученическо обучение включваше съдебен процес, разглеждащ казус, свързан с престъпление на непълнолетен ученик /въображаемата подсъдима Мария Александрова/, управлявал моторно превозно средство без нужните документи. Съдията Здравка Запрянова заедно със съдебните заседатели в лицето на Йоанна Димитрова от 10а клас и Супита Шенкова от 10в произнесе присъда “обществено порицание”, след като трите проведоха свое съвещание. По-конкретно решиха присъдата да бъде публикувана в списание “Космополитън” и да бъде написана на стената на училището.

    Във всеки случай обаче учениците добиха реална представа за сериозността на едно деяние извън правилата и със сигурност ще подхождат по-сериозно от обикновено към извършването на действия извън законите. 

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини