Сериалът “Ало, ало” заживя и на театрална сцена

Ако си мислите, че Хитлер не е ходил в Поморие, то значи подготовката ви по история е твърде оскъдна или просто нямате фантазия –нещо което не може да се каже за участниците в самодейния театър към поморийското читалище "Просвета". Там преди няколко месеца бе премиерата на уникален спектакъл, създаден по филма "Ало, ало", който софиянци ще могат да видят на 3 ноември в театър "Българска армия". Режисьор на постановката е актьорът от армейската трупа Георги Къркеланов. Той работи с театралите-любители само от една година, но резултатите са повече от забележителни и "Ала, ало, Анхиало" ще ви го докаже.

Рене, лейтенант Грубер, преданата секретарка Хелга и решителната Мишел - всички герои от любимия британски сериал ще излязат на сцената, но в един побългарен вариант, в който действието се развива не в малко френско градче, а в Поморие по време на Втората световна война. Рене тук е Ренде -Анхиалото, мосю Алфонс е Ламбо-Киряка, а британските летци са съветски, пратени за да организират комунистическата съпротива. Картината "Грешната Мадона с големите бомби" също присъства в пародийния спектакъл, но в постановката на Къркеланов е заменена от "Българската Мадона с грешните бомби", което всъщност е прочутото платно "Жена от Кюстендилско" на Владимир Димитров- Майстора.

Култови реплики като: "Добрю тро", "Слушайте внимателно, няма да повтарям" и "Ало, ало" ще допълват забавната сценична адаптация, за която е помогнала много и преводачката на сериала Златна Костова. Проектът седи в главата на режисьора от две години, но нито един столичен театър не дръзва да го приюти на сцената си. "Исках да го направим в "Армията" даже Дони си беше избрал роля и започна да напише музиката, но не се получи", разказа Къркеланов за "Всеки ден " в една от почивките между репетициите със самодейната трупа, за която не пести похвалите си. "Тук хората го правят за удоволствие, а не за пари- нямат никакви меркантилни интереси. Идват с таланта си и с желанието да развиват въображението си и да се забавляват ", каза още той.

ред актьорите-любители има читалищни служители, една фризьорка, строител, хотелиер и студенти – все хора, за които театърът е много повече от професия и това личи на сцената. Ако в спектакъла "Ало, ало, Анхиало" тяхната задача е да отблъскват нацистите, то в живота трупата се бори за далеч по-прозаични неща, като това да има свой дом. "В средата на 80-те сградата на читалището е била съборена, но от скоро в центъра на града има нова. Там ще се пренесе и трупата и то в зала, голяма колкото тази на столичния театър "София", разпалено разказва режисьорът и бърза да изреди десетките награди, които театралите –любители са донесли на читалище "Просвета" от различни български и международни фестивали.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини