Гей или не?

Гей ли е бил Йорг Хайдер или не? С това заглавие започва материала си Уилям Коул, автор на Асошиейтед прес.

Въпросът занимава не само Австрия, но и целия свят, след като политическото му протеже Щефан Пецнер емоционално обяви, че Хайдер е бил „мъжът на живота му".

От друга страна, 27-годишният нов лидер на Алианса за бъдещето на Австрия не заяви експлицитно, че той и 58-годишният Хайдер (със съпруга и две деца) са били хомосексуалисти или са имали сексуални отношения.

Обаче сълзите на Пецнер и тонът, с който говореше за Хайдер, както и снимките на Йорг, правени в гей бар във вечерта преди катастрофата, повдигнаха въпроса дали ултраконсервативният националист не е крил голяма тайна.

„Това не може да продължава", заяви в блога си Михаел Флайшхакер, главен редактор на австрийския Die Presse.

„Щефан Пецнер трябва да вземе решение: или ще опише какво толкова специално е имало в отношенията му с Хайдер, или ще спре да играе ролята на негова вдовица".

Хайдер загина трагично на 11 октомври в австрийската южна провинция Каринтия, разбивайки се с колата си в бетонен стълб, със 142 км/ч и под влиянието на алкохол.

Той е бил сам в автомобила и въпреки че властите твърдят, че няма доказателства за нещо нередно, съпругата му отказа кремация на тялото, докато не получи мнение от независими съдебни експерти.

Така и в смъртта си, както и в живота си, Хайдер остана обвит в противоречия и мистерия.

Когато неговата Партия на свободата спечели 27% от гласовете на изборите през 1999 година и стана част от австрийското правителство през 2000 година, Европейският съюз отвърна на това с няколкомесечни санкции в израз на протест срещу изявленията на Хайдер.

И въпреки че националистът възхваляваше възгледите на Хитлер по отношение на трудовата политика, критикуваше имигрантите и ги наричаше мързеливи, корумпирани и престъпни, и изглеждаше леко презрителен към евреите, нито той, нито партията му някога са казвали нещо унизително относно хомосексуалистите.

Хайдер напусна тази партия и формира по-умерения Алианс за бъдещето на Австрия, а Пецнер – негов заместник, сега, след смъртта му, стана лидер.

Заедно двете дясноцентристки партии спечелиха общо 29% на парламентарните избори последния месец.

Часове след катастрофата, убила Хайдер, Пецнер се яви в ефира на националната телевизия и, хълцайки, обяви:

„За нас това е краят на света".

На някои това им се стори леко необичайно, но изявлението му от тази седмица тотално разбуни духовете.

„Имахме специални отношения, които излизаха далеч отвъд границите на приятелството... Йорг и аз бяхме свързани от нещо истински специално. Той бе мъжът на живота ми... Обичах го, както се обича най-добрият ти приятел", заяви той.

Пецнер внимателно подбираше думите си, така че какво точно е имал предвид, остава мистерия.

Той наричаше Хайдер „Lebensmensch" - термин, който буквално означава "спътник в живота", но също и кумир или ментор.

В последните дни няколко австрийски вестници, както и уважаваното седмично издание Profil, публикуваха снимки на Хайдер, правени в Stadtkraemer – гей бар в Клагенфурт.

Вдовицата му Клаудия и двете му омъжени дъщери отказаха коментар по случая, а партията официално обяви, че отношенията му с Пецнер са били чисто платонични.

Десетилетия наред обаче слуховете за това, че Хайдер може да е хомосексуалист, обикалят Австрия. Някои дори наричаха политическия му блок „Партията на момчетата", тъй като антуражът му често се състоеше от група добре изглеждащи млади мъже.

Австрийците обаче яростно защитават правото на обществените фигури в страната да имат свой собствен живот. Други, като бизнесмена Томас Нюхолд, вярват, че сексуалната ориентация на политиците е без значение.

„Отдавна се знаеше, че Хайдер е гей и ако трябва да бъда честен, аз съм напълно ОК с този факт. Живеем в 2008 година", коментира той и добави, че ако повече политици си признаят, че са хомосексуалисти, това ще е добре за Австрия.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини