Тийнейджъри: По-добре лесбийка в класа, отколкото гей – съученик

Над 21% от учениците в столицата не биха желали хомосексуално момче от техния клас или училище да се доближава до тях.

Почти същият е и процентът на онези младежи, които не приемат хомосексуалните си съученици за съквартиранти по време на екскурзии, а почти една трета не биха споделили стая със съученичка лесбийка.

Това показва проучване в четири столични гимназии на Българската гей организация „Джемини" сред ученици от 9-12 клас.

От „Джемини" съобщиха за Dnes.bg, че учениците са по-толерантни към лесбийки, отколкото към гейове, но около една четвърт от анкетираните младежи вярват, че проблемите, които съученикът им с различна сексуална ориентация има в училище заради негативни нагласи към сексуалността му, е „негов проблем".

Почти половината анкетирани твърдят, че нямат хомосексуални съученици, след като общо 12,3% от анкетираните са се самоопределили като хомосексуални или бисексуални.

Може би най-тревожно обаче е нежеланието им да потърсят помощ в случай на дискриминация – 54,1% дори не са опитвали, коментират от БГО „Джемини".

По отношение на ученичката, която си признава, че е лесбийка, повечето й съученици са готови да я защитят, стига това няма последствия за тях самите (28,7%).

24,3% от анкетираните биха я защитили на всяка цена, докато 21% вярват, че „проблемът си е неин", 17,1% биха й съчувствали бездейно, а 2,2% ще й се подиграват.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини