ОПЕК се разпада

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е изправена пред опасността от разцепление, съобщи Bloomberg. Противоречията между членовете са свързани с плановете на картела да намали добива на "черното злато" и да увеличи цените.

Министърът на петрола на Иран Голам Хосеин Нозари заяви вчера, че ОПЕК може да намали добива с 2 млн. барела дневно или с близо 8 на сто, което почти се равнява на добива на Кувейт. Министърът на енергетиката и мините на Алжир Шакиб Хелил, който е и президент на картела, обяви два дни по-рано, че добивът може да бъде намален само с 1 млн. барела дневно.

Дебатът изправи Саудитска Арабия, която е най-големият производител в групата и американски съюзник, срещу Венецуела и Иран, които се противопоставят на американската външна политика и настояват за по-високи цени на петрола.

Според оценките на Merrill Lynch & Co, за да балансира държавния си бюджет, Саудитска Арабия се нуждае от цена от минимум 30 долара за барел, докато за Обединените aрабски eмирства и Катар минималната граница е съответно 40 и 55 долара за барел. Вероятността цената на "черното злато" с доставка през юни 2009 г. да е под 50 долара за барел през последните дни се е увеличила от 4 до 9%, твърди германската Deutsche Bank.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини