Наистина ли телефоните свалят самолети?

След като по-рано тази седмица Airbus A330 на австралийската авиокомпания Qantas неочаквано започна да губи височина и 71 пътници бяха ранени, местните власти сега разглеждат като евентуален причинител "мобилно устройство, причинило нестабилност на контролната система на самолета". Честно, тенденцията потребителите винаги да са виновни започва вече да става дразнеща. Впрочем Qantas и преди са обвинявали електроника на потребители за проблеми; през юли според фирмата Bluetooth мишка била причина автопилот на самолет да се отклони от зададения курс.

Въпросът доколко всъщност портативната потребителска електроника може да причини сериозни проблеми по време на полета и досега остава доста неясен, да не кажем направо мъгляв. В крайна сметка подобни устройства минават през сертификация от FCC, а поне на теория самолетите са конструирани така, че да издържат пряко попадение на гръмотевица, без електрониката им да спре да функционира. Така че една Bluetooth интерференция едва ли може да причини чак толкова щети. Но пък, от друга страна, в остаряващите самолети рисковете от интерференция стават по-големи заради по-лошата изолация. А и винаги си остава много резонният въпрос "А защо да рискуваме?".

Заключението на повечето специалисти е, че интерференцията теоретично е възможна, но твърде невероятна. Естествено, от наша страна призивът е да спазвате правилата и винаги да изключвате електрониката, ако няма специализиран режим Flight Mode, който да предотвратява излъчванията. Освен ако живеете в Европа и летите с авиокомпания, разрешаваща GSM разговори по време на полет.
Източник: tehnozona.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини