Без историческа възстановка на 22-ри във Велико Търново




Отбелязването на 100 години от Независимостта на България ще мине без историческа възстановка на събитията във Велико Търново, съобщи председателят на местния клуб "Традиция" Върбан Минев.

По думите му въпреки отпуснатите средства и грандиозна подготовка на събитията по отбелязването, дирекция "Култура" в община Велико Търново е решила да няма възстановка на събитията от 1908 година.

"Тогава Цар Фердинанд пристига на търновската гара "Трапезица", където го посреща 18-ти Етърски пехотен полк. Войниците го придружават до църквата "Св. 40 мъченици" и след това всички се качват на площада пред крепостта Царевец, където Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Княжество България за царство, независимо от Османската империя", разказа още Минев.

Той уточни, че за възстановката на това събитие ще са нужни максимум 5000 лева.

"Тези пари са за разходите за транспорт и храна на нашите момчета, а не за тях самите", добави председателят на търновския клуб "Традиция".

Правителството отпусна 7,5 милиона лева за отбелязването на годишнината от обявяването на независимостта.

Кметът на Велико Търново д-р Румен Рашев заяви, че наистина възстановка не е предвидена, въпреки че през предишните години винаги е имало такава.

"Така са решили и аз напълно споделям тази идея, защото трябва да се придаде съвременно звучене на празника. Нещата са напълно ясни и няма нужда да правим възстановки и театрални представления в самия ден 22 септември. На честванията ще бъдат тримата държавни ръководители и събитията по честванията са насочени както към почитане паметта и заслугите на всички хора за обявяването на независимостта, така и към съвременното звучене на празника", каза още Рашев.

Той не посочи каква част от средствата, отпуснати от правителството са насочени към община Велико Търново, но бе категоричен, че парите са напълно достатъчни, за да се покрие програмата, приета от Инициативния комитет, ръководен от премиера Сергей Станишев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини