Сланината изчезна, саламите поскъпват

Малотрайните колбаси ще поскъпнат от началото на септември. Прогнозите на производителите са, че цената на каймата и суровата наденица ще се повишат минимум с 20%.
Причината е, че сланината у нас изчезна, а вносната е на цена четири лева за килограм, предаде bTV.
Няма колбас без сланина, казват месарите. В малотрайните салами тя е около 25%, а при каймите и надениците повече. Новината, че сланината у нас е свършила притесни производителите. В Европа този продукт се търгува на цена 2 евро за килограм.
Една от причините сланината да изчезне от пазара е, че у нас се отглеждат все по-малко прасета. В момента изкупната цена на килограм трупно свинско месо е 4,70 лева. Така се получава ценови парадокс - сланината да струва колкото килограм свинско месо.
Досега всеки производител е калкулирал в цената на колбаса средно по 50 стотинки за килограм сланина. Сега за същата суровина на нашите месари се налага да плащат осем пъти повече, което неминуемо води до нова цена на крайния продукт. Това означава че, колбасите ще отидат, малотрайните, на цена от около 5 лева, тези които сега са на 4 лева.
Опасенията са, че заради скъпата сланината много от малките производители ще се опитат да я заменят с друг вид мазнина и така ще се влоши качеството и вкуса на българския колбас.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини