Уникален лаптоп с 45 нанометров Intel процесор показват в ESCOM

В ESCOM пристигна един лаптоп, който е пратеник от бъдещето. ESCOM попадна сред няколкото селектирани от Intel български фирми, които да получат сампъла (изделие, което се предоставя за тестване и представяне) COMPAL IFL 92 VBI T 9300 за 10 дневен период. В момента той се намира в хасковския офис на ESCOM и от понеделник до петък ще може да бъде свободно изпробван от клиентите на фирмата. Повече за програмата VBI (Verified by Intel), която предвижда асемблирането и поддръжката на лаптопи да се извършва от местни фирми (както при настолните компютри), близо до крайния потребител, четете тук.

Intel предостави на ESCOM най-новият си VBI (Verified by Intel) mobile barebone, снабден с истинския звяр при процесорите, скрит зад името Penryn.

Другите характеристики на машината са скромни и могат да разочароват някои от маниаците, напр. малката резолюция на LCD, минимума оперативна памет (1024MB).

Замисълът при VBI всъщност е тези компоненти да са по избор на клиента. Така че в такъв един лаптоп всичко би могло да бъде каквото си го пожелаете (и можете да си позволите).

Най-съществената част от хардуерните характеристики на асемблирания сампъл, благодарение на която той демонстрира невероятна производителност, е новото ядро от Intel, базирано на най-новата и достъпна само в офертата Intel 45 nm технология.

Минимизацията, следствие от новата технология допринася за вграждането на 70% по-голям брой транзистори в корпуса на процесора (от този при Kentsfield) 820 милиона. Това от своя страна позволява да се увеличи и кеш паметта от второ ниво с 50%. Така новите процесори са снабдени с до 6MB кеш, като това няма да допринесе за увеличиването на техните размери.

Процесорите с кодовото наименование Penryn предоставят със себе си и новите процесорни технологии като :

Intel EDAT– Enchanced Acceleration Technology. EDAT може да понижи напрежението и честотата на свободното ядро, като за сметка на това повиши същите тези за натовареното ядро.

L2 кешът отново е споделен от двете ядра(Smart Cache)

Според Intel, 3.2 GHz Penryn (при 1600 MHz FSB) е с около 20 % по-производителен спрямо 3.0 GHz Conroe (при 1333 MHz FSB), когато говорим за производителност показана при най-желаното за всеки геймър - игрите. Това се дължи на увеличената кеш памет, както и на факта, че новото ядро работи с по-висока тактова честота(FSB).
SSE4 инструкциите, когато зареденото приложение ги изисква увеличават производителността с 40% спрямо задъхващите му се по-големи братя.

При четириядрените сървърни процесори, 3.0+ GHz Penryn е бил с около 50 % по-бърз от 2,67 GHz Woodcrest, което всъщност изобщо не е малко.

Intel ще запази вариантите, според консумацията на процесорите, които ще предлага :
-за двуядрените чипове 40 W и 65 W, както и с възможност за 80 W варианти (вероятно в бъдещите Extreme Edition);
-четириядрените процесори : 50 W (модел с ниско напрежение), 80 W и най-сериозните – 120 W.

На пръв поглед нищо не се променя, но реално погледнато процесорите запазват работната си температура и консумираната от тях мощност при много по-завишени параметри, обвързани и с технологии от ново поколение.

И след всичката тази информация ето и характеристиките на сампъла, който от понеделник може да бъде видян и пипнат в офиса на ESCOM (Хасково, ул. Патриарх Евтимий 12, партерен етаж.

15.4" WXGA (1280x800x32) Mobile Intel® GM965 Express Chipset , DDR2 SDR, SVGA, SATA HDD, LAN, 6-cell battery, Bluetooth Adapter

CPU: Estimated Intel® Core™2 Duo processor T9300 (2.6GHz, 6MB L2, 800MHz FSB): Intel® Santa Rosa Refresh Customer Reference Board
New Intel® Core™2 Duo Processor
6MB Intel® Smart Cache
Intel® SSE4 Instructions
45nm Technology
Deep Power Down Technology

Chipset
Mobile Intel® GM965 Express Chipset
Blu-Ray* & HD DVD* Logo Capability
DX10, Vertex Shader 3.0

Memory: Dual Channel 2GB (2x1GB) Kingston DDR2-667 CL5-5-5 Memory for SPEC* 2006

HDD: Hitachi* Travelstar* 100GB 7200RPM SATA

Video Chipset: Intel GM965 Express

Modem Interface Quantity: 1
USB2.0 Interface Quantity: 2
VGA Interface Quantity: 1
Microphone-In Interface Quantity: 1
LAN Interface Quantity: 1
IEEE-1394 Interface Quantity: 1
S-Video Output Interface Quantity: 1
Built-in Devices: Flash Card Reader, Stereo Speakers, Touchpad, Bluetooth Adapter
Flash Types Supported: MMC/SD, Memory Stick, Memory Stick PRO
Battery Technology: Lithium Ion 4800 mAh
Free DOS
Nominal Weight: 2.7 kg
Warranty Term (month): 24 month

Накрая, но не по важност - цената. Машината е толкова нова за българския пазар, че още не е известна цената. Когато имаме яснота, ще ви известим.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини