Брюксел слага ред и в отпускането на кредити

Вестник "Сега" съобщава за много облекчения по потребителските заеми, като премахване на такси, представяне на детайлна информация, право на "рекламация" на кредита и др. очакват българина до 2 години.

Това предвижда нова директива на ЕС за потребителския кредит, която влезе в сила преди броени дни и следва да се въведе в българския закон до юни 2010.

Таксата за предсрочно погасяване на много потребителски заеми би трябвало да отпадне, предвижда директивата. В нея е записано, че при заемите с променлива лихва банките няма да могат да искат обезщетение, ако клиентът реши да си погаси кредита предсрочно.

Такива са повечето продукти на българските банки и често те са в ущърб на клиента, когато банката реши да качи лихвата.

Наказателната такса ще остане само за потребителските заеми с фиксирана лихва, но тя не може да е над 1% от сумата на предсрочно погасения кредит, а в определени случаи таванът ще е дори 0.5%.

В българския закон за потребителския кредит в момента таксата за предсрочно погасяване е значително по-висока. Например, при годишен процент на разходите (ГПР) по кредита в размер на 14% таксата е цели 3.5%. ГПР включва не само лихвата, но и таксите и комисионите по заема.

Въпреки протестите на банкери в директивата остана текстът, според който клиентът има право да се откаже от договора за кредит в рамките на 14 календарни дни.

Документът съдържа изисквания за детайлна и незаблуждаваща информация за заемите, която банките трябва да представят на потребителите. Въвежда се т. нар. информационен лист, който ще съдържа еднакви данни за условията на заема навсякъде в ЕС.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини