10 милиона милионери

През 2007 г. в света има повече от 10 милиона милионери (с над $1 млн.), което е с 6% спрямо 2006 г., сочи проучване на американската банка Мерил Линч и компанията за информационни услуги Капгемини.

Това означава, че още 600 000 души са станали милионери или по-богати, дори и след като проблемите, свързани с кредитната криза в САЩ, се разраснаха в световен план през втората половина на годината.

Броят на супербогатите хора в света - с богатство повече от 30 милиона долара, също се е увеличил с 8,8%. В тази група влизат 103 320 души в света, сочи проучването, цитирано от АФП-БГНЕС. Според изследването броят на милионерите в световен план представлява само 0,15% от населението на Земята от 6,7 млрд. души.
Богатството натрупано от 10,1 милиона милионери се оценява на 40 700 милиарда долара, което е увеличение с 9,4% спрямо 2006 г. Трите района с най-много милионери в света са Близкият Изток, Източна Европа и Латинска Америка. Индия побеждава всички рекорди с 22,7% повече милионери в сравнение с 2006 г., следвана от Китай и Бразилия. Все пак в САЩ, Япония и Германия броят на богатите хора е най-голям. САЩ са родината на близо една трета от хората по света, притежаващи състояние от поне 1 млн. долара.

От Мерил Линч обаче отчитат забавяне на растежа на световното богатство спрямо 11,4% за миналата година в резултат на кризата с високорисковите ипотечни кредити subprime, започнала миналото лято, и последвалата нестабилност на световните пазари. Забавянето е налице, въпреки че някои нововъзникващи пазарни икономики, и особено тези, които спечелиха от покачването на цените на суровините, спомогнаха за увеличаването на този показател, отбелязва "Ройтерс", цитиран от БТА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини