Opel Insignia – с дизайн, олицетворяващ бъдещето на Opel

Плавни линии с ясно изпълнение
Нов сигнал за стилистичните насоки на бъдещите модели на Opel
Акцент върху изискания европейски дизайн при моделите от среден клас

Рюселсхайм. Дизайнът на Insignia издига марката Opel на ново ниво, демонстрирайки новата й увереност с един ефектен, динамичен и изтънчен автомобил. Разбирането на концепцията и ключовите моменти в създаването на Insignia е изключително важно за максималната наслада от шофирането.

Със своята стилистика Insignia дава знак за нова насока за марката и демонстрира нови елементи в дизайна, които ще могат да се видят в бъдещите й модели. Moделът подчертава и предимствата на разширения дизайнерски център на GM Europe, който бе открит преди две години и се отличава с последните технологии в дизайна и конструирането на автомобили.

Дизайнерите на GM Europe са прекарали години в педантична оптимизация на повърхнините, прецизно определяне на ярките пресечни точки на линиите и цветовете, изпитания на материите, субективна оценка на материалите и осигуряване на възможно най-висококачествено усещане за вида на повърхностите. Резултатът от всичко това е среща на пластичната артистичност с германската прецизност.

"С Insignia ние предефинирахме нашата стилистична азбука," споделя Марк Адамс, вицепрезидент на GM Europe, отговорен за дизайна. "Insignia е атлетична и мощна, но едновременно с това и много елегантна. В нея има движение, повърхностите са плавни и хармонични, с ясни пресечни линии, очертаващи динамична форма, която никога няма да се уморите да гледате. Нашето намерение бе да създадем самоуверена осанка, която да подчертае отличните динамични характеристики на автомобила и да изрази достатъчно ясно същността му на красив и престижен продукт."

"Това е смяна на философията за Opel," отбелязва Джон Пускар, изпълнителен директор вътрешен дизайн в GM Europe. "Искахме да създадем вътрешни пространства за всички наши бъдещи модели, които да излъчват чувство за топлота, приветливост и динамика. Insignia е първото проявление на тази нова философия."

Генералната цел на дизайнерския екип бе да създаде просто красив автомобил, който да възвести новото поколение от модели на Opel. Основен отличителен белег на външността е плавният грациозен силует. Пластичните форми на каросерията се подчертават от източените контури на предните и задните светлини и се засилват от самоуверената предна решетка. Отчетлив момент е преминаващото в страничната част „острие", започващо зад предните колела и продължаващо назад с напрегнати, екстравагантни линии.

"Налице са ясни, структурни елементи, които придават на Insignia усещането за германска прецизност. Към тази основна рамка са прибавени пластичните повърхности, които допринасят за усещането за движение, плавност и живот," посочва главният дизайнер на екстериора Малкъм Уорд.

Вътрешният дизайн е в синхрон с решенията във външността на каросерията

Същите стилистични решения са отразени и във вътрешността на автомобила. Първото впечатление при отваряне на вратите създава внушителният, обгръщащ пътниците дизайн на интериора. Доминираща тема е оригиналното „крило", което започва да тече от предната част на арматурното табло и се гмурка в облицовките на вратите в динамична, насочена надолу крива. Впечатляващите повърхнини от елемента „острие" във външността на каросерията са отразени и във вътрешността под формата на дръжките на вратите, при които използваният контрастен материал прелива драматично в подлакътниците на вратите. Tози плавен акцент се повтаря в хромираните елементи на волана и предната част на централната конзола. Всички материали работят съвместно за създаването на хармонично усещане за висока класа в интериора. Като цяло вътрешното пространство създава впечатление за лека, просторна атмосфера, която е в еднаква степен динамична и приветлива.

Както външното, така и вътрешното осветление придават на новия модел на Opel по-оригинален външен вид през тъмната част от денонощието. Oтвън характерното осветено "крило" в оформлението на предните и задни светлини създават уникален светлинен почерк на Insignia. Вътре дизайнерите са добавили топло оранжево-червено индиректно осветление, допълващо общата атмосфера при пътуване нощем. Блокът с контролните прибори е осветен в бяло, но при натискане на бутона "Sport" светлината преминава в червена в съответствие с околното осветление.

"Плавните грациозни линии дават на интериора силно усещане за движение," посочва Пускар.

Пускар е организирал екипа от интериорни дизайнери в четири отделни звена, всяко от което е експертно фокусирано върху специфична област – вътрешен дизайн, дизайн на детайлите, цветове и облицовки, както и качествено впечатление от дизайна. Всяко звено работи в тясно сътрудничество с останалите, вследствие на което всички елементи се съчетават перфектно, оформяйки цялостно интериорно решение.

Всички цветове и материи в Insignia са разработени с цел да подчертаят усещането за престиж във вътрешното пространство. Спортният модел се отличава с бляскав пиано лак, който е в ярък контраст с общата атмосфера от меки матовочерни материи. На другия край на спектъра е топлата атмосфера, навлизаща в нови територии с полираните панели от рядката дървесина киба, допълващи тапицериите в топли кафяви и светли неутрални тонове.

"Направихме радикална промяна в начина, по който изглеждат и се усещат цветовете и материите в Insignia," отбелязва Петер Якш, главен дизайнер на направление цветове и облицовки в GM Europe.

Много от стилистичните теми, залегнали в този интериор, ще послужат като своеобразна ДНК за бъдещите модели на марката Opel. Вариации на структурния артистизъм като крилото, плавните пластични форми и спортно-динамичната атмосфера ще бъдат използвани и в бъдеще, като дизайнерите на Opel ще продължат да усъвършенстват и изграждат азбуката на своя нов стилистичен език. В същото време, корените на марката Opel ще продължат да личат във всички нови модели под формата на типичната германска прецизност, а автомобилите няма да приличат на клонинги – всеки нов модел ще притежава своя отчетлива индивидуалност. Марката Opel ще се стреми към постоянство по отношение на дизайна, но без да следва твърди предписания или да става твърде предсказуема.

Дизайнерският център на GM Europe е един от единайсетте в състава на компанията и в него работят екипите по външен и вътрешен дизайн, както и отдела за авангарден дизайн на GM Europe. Всички те имат възможност за тясно сътрудничество с водещите инженери на компанията с цел да постигнат максимален синергичен ефект. Инженерният център на GM Europe и заводът на Opel са само на няколко крачки, което позволява на инженерите и дизайнерите да бъдат в пряк контакт с производствените звена и да гарантират запазване на високото качествено равнище в цялостния процес на разработката на новите модели автомобили.

Европейският дизайнерски център осигурява на работещите в него дизайнери мястото, атмосферата и инструментите, необходими за постигане на оптимален творчески процес и вълнуващи бъдещи разработки. Близо 350 души работят в растящото дизайнерско звено в Рюселсхайм, в което се създават нови продукти за марките Saab, Opel, Vauxhall и някои от бъдещите автомобили на Saturn.

Insignia е първият автомобил на компанията GM, чиято разработка е извършена на глобално равнище, при което творческият процес на дизайнерите на екстериора и вътрешното пространство е бил свързан с този на колегите им по цял свят. "Бяхме фокусирани изцяло върху създаването на красив модел Opel/Vauxhall, който да заеме място в челото на продуктовата гама на тези две марки", посочва Адамс. От технологична гледна точка автомобилът е трябвало да бъде конструиран така, че да покрие изискванията на различните вкусове и изисквания към сигурността на регионално ниво.

Новият център разполага с високотехнологични решения от последно поколение, сред които модерен център за виртуална реалност, на чиито огромни екрани дизайнерите могат да „създават" и да изпробват в различни условия най-разнообразни проекти. Компютърните програми например позволяват на специалистите да огледат и преценят все още виртуалния интериор от всяка гледна точка и ниво на 360-градусовата панорама.
Източник: auto-press.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини