Смолян - факти и цифри

РАЗПОЛОЖЕНИЕ


Смолян /34 641 жители, 850-1050 м./ надморска височина е разположен в тясното дефиле на река Черна, в най-красивата част на Родопите. Градът е разположен на 260 км от София, 103 км от Пловдив, 46 км от Девин, и 16 южно от курорта Пампорово.



ИСТОРИЯ


Смолян е създаден през 1960 когато се обединяват три села:
Смолян, Райково и Устово стават град. Смолян се появява на мястото на изчезналото село Езерово което е било разположено около Смолянските езера. През 17в., когато Османската империя се опитва да наложи Исляма, са избити част от местните жители, докато други успяват да избягат в планитата, а тези които приемат Исляма се установяват около река Черна, където е разтположен и днешния град. Новото селище е наречено Пашмакли. Името "Смолян" се появява след Освобождението на България от турско робство в чест на племето "Смоляни", което е живяло в този район.
В миналото Райково е бил занаятчийски център, а Устово-голям търговски център.



ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ


На 10 км от Смолян се намира с.Момчиловци. Автентичната родопска архитектура,етнографският музей, интересните обичай и традиции,мекия и приятен климат през всички сезони, местната кухня, невероятно красивта и екологично чиста природа, многобройните семейни хотели превръщат селото в любимо място за почивка и туризъм. Има редовна автобусна линия от Смолян и Чепеларе.
Манастира св.Атанас и връх "Кральов" са разположени на юг, в родопската част на Кайнадина.

Забележителности в кв.Смолян:
Мерамовската къща, Сариевата къща и други къщи от Възраждането. Мостът на Черна река е посторен в началото на 18 век. Планетариума в Смолян е най-големият в страната-"бул.България 20".
Историческия музей в града разполага с хиляди произведения на изкуството.

Забележителности в кв.Райково:
Пангаловата къща е архитектурен и културен паметник от 1860. Конакът на Али Бей-тук е построена костница в чест на загиналото население за освобождението на Райково от Османско робство.
Църквата Света "Неделя" е богато украсена с иконостаси и "Мавзолеевия" извор.

Забележителности в кв.Устово:
Медникарския базар и стария пазар за медни изделия.
Хаджиивановата къща, която е служила за квартира на руската армия по време на войната за Освобождение /1877-1878/. Тук са разположени "Шереметевата къща", "Танковата къща", "Хаджичоневата" къща.Църквата Св."Никола" е забележителна със стенописите си и оригинална архитектура.




ОКОЛНОСТИ

-на 16 км от града е разположен един от най-големите зимни курорти Пампорово.
-на 10 км северно от Смолян са Смолянските езера наричани "смарагдовите очи" на Родопите.
-на 20 км от Смолян в долината на река Арда се намира село Могилица. Между красивите възрожденски къщи е Агушевия конак. Сградата е уникална със своите 221 прозорци, 86 врати и 24 комина. Легендата разказва, че това невероятно произведение на изкуството е направено от неизвестен строител чиято дясна ръка била отрязана от Агуш Ага за да бъде сигурен че такъв шедьовър на изкуството няма никога да бъде създаден. Това е единствения средновековен феодален замък на балканския полуостров. Около селото има 20 пещери, най-интересната от тях е "Ухловица".
-на 24 км от Смолян е архитектурния и етнографски резерват Широка лъка.





Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини