Ръководителите на пътни управления станаха клиенти на прокуратурата

Веселин Георгиев и всичките му подчинени от регионалните пътни управления са станали по спешност клиенти на прокуратурата, след като Борис Велчев прочел доклада на одита на Сметната палата, пише вестник "24 часа".

"Данните са доста шокиращи. Затова наредих Софийска градска прокуратура да образува незабавно досъдебно производство без предварителна проверка", заяви главният прокурор.

Според запознати ставало дума за милиони левове. Имало конфликт на интереси, подадени данъчни декларации с невярно съдържание, както и различни нарушения при сключването на договори между Веселин Георгиев и брат му.

Разследването тепърва ще установява щетите, нанесени на държавата. Втори одитен доклад на Сметната палата, пък посочва обясними разминавания.

Например, в плана на пътния фонд за 2007 г. са предвидени 533.3, за 2008 г. 428.9, а за 2009 г. - 505.6 млн. лв. За 2008 г. обаче са сключени договори за 133.9 милиона лв.

Сметната палата е установила още, че няма информация за планираните, реално извършените, платените и отчетните работи по ремонт и поддържане на пътищата.

Одиторите са констатирали, че в системата не се регистрират навреме всички договори, отбелязват във вестника. Пътният фонд няма регистър на имотите си, установили проверяващите.

За 98 имота нямало изобщо актове за собственост. От издаването на разрешителни за изграждане на крайпътни търговски обекти фондът е събирал само една такса и така е ощетил постъпленията за хазната.

За "24 часа" Веселин Георгиев заявява, че с нито 1 лв. не е ощетил държавата. "Нека и прокуратурата да провери", подчертава той, като обявява, че не се страхува от проверки и е готов да застане пред детектора на лъжата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини