14 лева за килограм агнешко по Гергьовден

Цената на килограм агнешко месо по Гергьовден ще е около 14 лв. Това прогнозира изпълнителният директор на Асоциацията на
месопреработвателите д-р Светла Чамова пред вестник "Фактор".
За сравнение цената на килограм агнешко месо в страните от Европейския съюз е средно около 6-6,5 евро (12-13 лв.), но с пъти по-високи средни заплати. Това обяснява и факта, че парите, които българинът харчи изобщо за храна са с 15% (средно 35%) повече от другите гражданите на ЕС.

Само агнешкото месо спрямо миналата година е поскъпнало с повече от 150%, когато цената му е била 5,50 лв. за килограм. Според Чамова, това поскъпване се дължи на факта, че страната ни е изнесла големи количества агнешко за Италия и Гърция. От друга страна от Румъния сме внесли 154 000 тона агнешко месо повече през 2007 година (363 000 тона е вносът за 2006г.).

Подобен внос предполага остър недостиг на животни. Въпреки това, износът не спира. Това е само една от причините за скока на цените на месото изобщо. Говеждото месо също ще поскъпне, причина, за което е засаждането на пасищата с агрокултури за биогорива. Изобщо дефицитът на месото се засилва, а потърпевши от това ще са крайните потребители.

Годишното производство на червено месо в България е 129 000 тона, а на птиче - 110 000 тона. По данни на Асоциацията на месопреработвателите у нас се произвеждат около 100 000 тона колбаси годишно.

Цените на готовите и полуготовите месни продукти ще нарастват плавно поне до края на годината, прогнозират големи български фирми за производство на колбаси. Размерът на поскъпването ще зависи изцяло от видовете продукти и тяхното търсене.

Основен фактор за поскъпването тук е високата цена на свинското, от което се правят по-голямата част от колбасите на родния пазар. Очакват се и промени и в цената на пилешкото месо, като поскъпването ще е с един път и половина за килограм.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини