Парамов: 3.50-3.60 лв. за евро реално

Ние имаме непаритетно покритие на лева към еврото и по мои изчисления към момента реалното съотношение е 3.50-3.60 лева за евро, каза специално за БГНЕС финансовият експерт Кольо Парамов.

Оскъпеният лев създава една изкривена икономическа матрица в държавата. Това води до непредвидими последици в държавата за тази и следващата година, категоричен е експертът. Той допълни, че това е тема-табу за българската икономика и политика. Според Парамов това тръгва от действията на бившия финансов министър Милен Велчев по време на управлението на НДСВ.

Парамов каза още, че всичко това ни отдалечава неимоверно много от въвеждането на еврото и неслучайно това е и становището на Европейската централна банка за България. А това води до сериозни последици за страната. За този период от 6 години можеше икономиката да се развие по коренно различен начин особено за хранителните продукти по определените ценови нива. Какво се случи - изкуствено бяха задържани цени на житото от 2000-2006 г. за тон като беше включен и държавния резерв. И в един момент от април миналата година се вдигнаха 5 пъти, а вдигна ли се пет пъти цената на пилешкото месо?, риторично попита Парамов.

Той е категоричен, че правителството е зависимо от Народното събрание, където начело на партийните листи на депутатите са хора, които нямат никаква икономическа подготовка и не разбират за какво става дума.

Правителството трябва да работи на експертно ниво. А като прибавим и ситуацията в световен мащаб нещата стават особено сложни и непредвидими и аз очаквам от ноември сериозни граждански недоволства, прогнозира икономистът.

От януари до 4 април с повече от 25% е намалял вноса на Китай към САЩ, защото няма кой да купи тези стоки, посочи за пример Кольо Парамов. Образно казано това значи, че от четири контейнера за износ към Щатите – единият остава. Той може просто да бъде хвърлен в океана.

На въпрос дали това не напомня, ситуацията от икономическата криза от края на 20-години на ХХ-век Парамов отговори, че има нещо такова. Това засяга такива големи държави, а какво остави за малки като България. Шансът на България е експертността в икономическото управление по подобие на това което е направено в държавата в периода между 1934-35 г., смята още известният финансов експерт. /БГНЕС
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини