Откриха петролно находище, което може да се окаже най-голямото в света

Бразилската държавна петролна компания "Петробрас" е открила петролно находище, което може да се окаже едно от най-големите в света, съобщи председателят на Бразилската петролна агенция (ANP) Аролдо Лима.
Новото петролно поле, което се намира в басейна Сансос, в щата Рио де Жанейро, може да има резерви от 33 млрд. барела според проучвания, цитирани от Лима.

"Това ще рече най-голямото открито през последните 30 години и третото в света днес", каза той на семинар, цитиран от местната преса.

"Петробрас" не е потвърдил официално съобщението, но акциите на борсата на компанията скочиха след изявлението на председателя на ANP.

Той добави, че сведенията му идват от петролната компания, но че са "неофициални" и нищо не е потвърдено. През ноември компанията "Петробрас" вече съобщи да открито гигантско находище в същия басейн, наречено Тупи.

Резервите му се изчисляват на 5 до 8 млн. барела, което означава увеличение на резервите на Бразилия с 50%. Това може да й позволи да влезе в организацията на големите износителки на петрол ОПЕК.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини