Кризата ще връхлети до 6 месеца

Европа няма да избегне най-тежките последици от кредитната криза и вероятно ще усети въздействието й до шест месеца, прогнозират европейски водещи бизнесмени, цитирани от британския "Файненшъл таймс", на който се позова БТА.

Въпреки че шефовете на европейските компании са настроени по-оптимистично, отколкото техните американски колеги, главният изпълнителен директор на германския промишлен гигант Сименс (Siemens) Петер Льошер посочва пред "Файненшъл таймс", че кредитната криза, според него, ще започне да се отразява на икономиката по-рано, отколкото са очаквали бизнес лидерите.

"В момента не виждам никакво въздействие. Не се съмнявам обаче, че то ще бъде усетено вероятно след половин до една година. Кредитната криза, валутните курсове, повишението на цените на суровините и исканията за по-големи заплати - всичко това неизбежно ще се отрази на икономиката", отбелязва Льошер.

Неговата позиция подкрепя и Волфганг Райцле, главен изпълнителен директор на Линде (Linde) - най-голямата в света група за производство на газове с промишлено предназначение. "Това ще стане вероятно с година закъснение. Икономическата конюнктура сега е най-тежката от десетилетия", допълва Райцле.

Шефът на германската Даймлер (Daimler) Дитер Цетче, главният изпълнителен директор на италианската група Фиат (Fiat) Серджо Маркионе се надяват растежът на пазарите в Китай, Русия и Близкия изток да компенсират отслабването на икономиката на САЩ.

От днес в Европа започва сезонът на корпоративните отчети за първото тримесечие. Първа ще обяви резултатите си компанията Филипс (Philips) и анализаторите очакват в данните й да има повече песимизъм, когато се отразяват перспективите за развитието на европейската икономика, отбелязва К2Капитал.
Уреждането на проблема с кредитната криза няма да реши световната икономическа криза, посочва в интервю за "Файненшъл таймс" министърът на икономиката и финансите на Италия Томазо Падоа Скиопа, цитиран от АФП.

"Знаем как световната икономика може да функционира, как могат да се правят нещата със 7 милиарда души, от които 15 на сто имат високо жизнено равнище, но не сме наясно какво ще стане, когато тези 15 процента станат 50", допълва италианският министър, отбелязвайки, че такова развитие може да доведе до "огромни проблеми за стабилността на цените, валутните курсове и търговията", коментира Скиопа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини