16 дни българско кино в Ню Йорк

Повече от 15 игрални и документални филма са включени в програмата на шестия фестивал на българското кино в Ню Йорк, който се открива тази вечер. Началото на феста ще е с прожекция на лентата на Людмил Тодоров „Шивачки".


Специално за откриването на фестивала в Ню Йорк ще са две от звездите в „Шивачки" – актрисите Елен Колева и Виолета Марковска. За да представят свои продукции в американския град ще са още Теди Москов и Иглика Трифонова. Ще гостуват и Мая Новоселска, Йоана Буковска, Нона Йотова.


Публиката в Ню Йорк ще види най-новия филм на Андрей Слабаков „Хиндемит" и последната лента на Джеки Стоев „Летете с Росинант". Прожекции ще има и на документалните "Преводачката на черно-бели филми" на Теди Москов и "Проблемът с комарите и други истории" на Андрей Паунов, който през 2007 година получи специална награда в Карлови Вари.


За първи път тази година съпътстващата програма на феста включва и балканско кино - шест късометражни филма от Гърция, Румъния, Турция, Хърватия и България.


Фестивалът на българското кино в Ню Йорк ще бъда закрит на 19 април с филми на Рангел Вълчанов, който ще бъде и специален гост. Ще бъдат показани направеният от него преди 20 години „А сега накъде?" и новият му „А днес накъде?".


Фестивалът на българското кино в Ню Йорк отново се организира от актрисата Жана Караиванова, която от години живее в Америка. Патрон на феста и тази година е президентът Георги Първанов.



Повече за фестивала на българското кино можете да откриете на адрес ny-bgfilmfest.com.
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини