Прекратяват ”Горна Арда”?

Реджеп Ердоган е поел ангажимент да започнат отново - след десет години замразяване - разговорите по имотните въпроси на тракийските бежанци и тяхното компенсиране.
Това съобщи премиерът Станишев по време на парламентарния контрол, предаде БГНЕС. Станишев отговори на въпрос на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който не успя вчера да запита турския премиер кога ще уреди въпроса с 10-те милиарда долара за избитите и изгонени от Одринска Тракия 1913 година и кога ще се извини за геноцида над българския народ.

"Нямам никакво основание да не се доверявам на г-н Ердоган, че тези преговори най-после ще започнат", каза Станишев. Той информира народните представители, че с турския министър-председател се водят преговори за прекратяване на проекта "Горна Арда".

"Споразумението е подписано през 1998 година не от това правителство, а ние търсим начин да бъде прекратено, защото ясно беше казано и от двете делегации, че трудно може да се стартира друг енергиен проект, докато не намерим решение на този казус", посочи Станишев. Той допълни, че заради спогодбата "Инфраструктура срещу ток", известна като "Горна Арда", сега Джейлан съди в международния арбитраж България за 75 милиона евро.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини