Изтеглят от продажба опасни бебешки дрешки

Опасни бебешки камизолки и спални чували са спрени от продажба със заповеди на председателя на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров.
Заповедите са за забрана пускането на двата вида стоки на пазара и изтеглянето им от търговската мрежа, както и за забрана производството, вноса и износа им.

Спалната торба, предназначена за деца до 2 години, е с търговска марка „Baby kingdom".

Открита е в търговки обект в столицата.

Опасността й идва от текстилната връзка за пристягане, която е с дължина над 1 метър. Краищата на връзката не са осигурени срещу разнищване, а самата тя не е прихваната по никакъв начин и свободно се изважда изцяло от гайките.

Друго изискване, на което връзката не отговаря, е това, че дължината й е по-голяма от допустимата 140 мм. При евентуално омотаване около врата на дете, тя може да предизвика задушаване.

Същото опасение споделя в изпратена по интернет жалба до КЗП на майка, закупила за детето си този модел спално чувалче. Според нея връвта е абсолютно ненужна и опасна за децата и по тази причина жената сигнализира, че е наложително незабавното прекратяване на продажбата на продукта.

От изпратения от майката линк става ясно, че чувалчетата са предлагани за продажба също и в бебешки и детски on line магазин.

Закупилите от опасните спални чувалчета могат да ги върнат при търговеца, а ако той откаже да ги приеме обратно, да се обърнат към Комисията за защита на потребителя.

Бебешките камизолки са с дълги ръкави с две връзки, всяка от които с дължина по 12 см. На бяла основа са апликирани слончета в различни цветовете - синьо, жълто, розово и зелено. 58 броя от тези дрешки са били налични в търговски обект в град Русе при направена проверка от контролния орган.

Инспекторите са се усъмнили, че камизолките представляват опасност за детето поради характера на наличните връзки. Те също са спрени от продажба.

Слез издаването на заповедта за забрана, производителят доброволно е уведомил чрез писма своите контрагенти, че тези стоки са опасни и е изискал да му върнат наличните количества от тях, за да ги унищожи.

Има данни, че търговците на дребно не са реализирали нито една продажба на опасната стока, допълват от КЗП.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини