Идва ли краят на златната ера за Google?




За пръв път през януари Google (Гугъл) отбеляза спад на използването на платени линкове, което някои анализатори изтълкуваха като началото на края на периода на изключителен растеж на доходите от реклама на компанията, пише БГНЕС, позовавайки се на АФП.


Броят на потребителите на интернет, кликнали с мишката върху връзки с платен достъп при сърфиране в мрежата чрез търсачката Google, е намалял през януари с 0,3%, предава АФП, като се позовава на проучване на comScor. През декември техният брой бе нараснал с 13%, а през третото тримесечие на 2007 г. – с 25%.


За лидера сред интернет търсачките и рекламата он лайн този рязък спад контрастира с повишението от 15%, регистрирано при неговия по-малък събрат Yahoo. При номер 3, „Майкрософт", спадът е от 9%. Проучването на comScor, публикувано преди затварянето на Нюйоркската борса в понеделник, стана причина за спад с 4% на акциите на Google. Обезценяването продължи и във вторник – до 7% в края на деня. Google приключи с -4,57% при 464,19 долара за акция, което е поевтиняване с повече от 32% от началото на годината.


Подобен развой е необичаен за Googl, който привикна пазара към символични рекорди от стоте долара в първия ден oт появата си на борсата през август 2004 г. до 600 и 700 долара през октомври 2007 г. Вълнението на пазара нарасна и поради факта, че Google не се опита да изтълкува данните. Това означава, че предвижданията на „Уолстрийт" може би трябва да се преразгледат по посока надолу, ако януарската тенденция продължи, изтъкват водещи анализатори.


Според едни прогнозата е тревожна, според други – тя е преувеличена поради факта, че се отдава прекалено голямо значение на изследванията на comScor. Анализаторът Джордан Роън от „Кепитал Маркетс" е на мнение, че пазарът прекалено се взира в обемите. Той смята, че подобряването на доходността чрез нови разработки може да компенсира спада при обема. Намаляването на платените кликвания той приписва на решението на Google да подобри качеството на своята мрежа – своите сайтове и тези на партньорите, обединени под услугата AdSense.
Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини