Войната на роботите избухва до 10 години

Проф. Ноел Шарки от Факултета по компютърни науки в Университета в Шефилд предупреждава, че войните между роботите ще станат реалност до 10 години, защото вече е налице международна надпревара в разработването на бойни роботи, съобщи в. "Дейли телеграф".

Ученият се опасява, че ускорените изследвания в областта на роботиката в САЩ, Русия, Китай, Израел, Индия, РЮА и други страни много скоро ще доведат до използването на бойни роботи, способни да решават кога да убиват. Според проф. Шарки въпрос на време е кога роботите ще се превърнат в оръжие на терористите и ще заменят атентаторите самоубийци.

Британският експерт по роботика ще изложи опасенията си в реч по време на конференция в Уайтхол, Лондон. Там ще бъде обсъдена етиката на автоматичните бойни системи. Конференцията се организира от престижния Кралски институт за обединени услуги. Проф. Шарки казва: "Съществува силна надпревара в разработването на автономни роботи за усложнени мисии.

Движим се бързо към създаване на роботи, които могат да взимат решение за прилагане на смъртоносна сила, кога и спрямо кого да я приложат. Това ще е възможно до 10 години". "Ако една страна създаде автономни роботи, ясно е, че други ще я последват".

В. "Дейли телеграф" припомня, че миналата година Министерството на отбраната на САЩ публикува 25-годишен план за влагане на 12 милиарда английски лири (24 милиарда щатски долара) в разработването на роботизирани въздушни, сухоземни и морски системи и че американските военни неотдавна са разположили в Ирак управлявани от разстояние роботи, снабдени с автоматични оръжия. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини