Microsoft лансира новия SQL Server 2008

Софтуерният гигант Micfosoft и милионите потребители на продуктите му се подготвят за официалния старт в края на февруари на новата платформа SQL Server 2008.
На 27 февруари в Лос Анджелис и множество други точки по света, в България на 20 март, SQL Server 2008 ще бъде официално представен. Въпреки че продуктът ще бъде в завършена фаза след около 4 месеца, това определено ще зарадва програмисти, администратори на бази данни и всички потребители, интересуващи се от ефективното съхранение и разпространение на данни.

Microsoft SQL Server е олицетворение на т.нар. "relational database management system" (RDBMS), която е дело на компанията Microsoft. Програмният език, чрез който тя комуникира, е Transact-SQL, а той от своя страна е приложение на стандартизирания по ANSI/ISO език "Structured Query Language", използван от Microsoft.

В днешната динамична бизнес среда, все повече фирми се ориентират към навременно идентифициране на пазарните тенденции и потребителските изисквания. Целта е да се постига по-висока конкурентноспособност и да се вземат правилни управленски решения. SQL Server дава именно тези възможности чрез инструментариума си за поддържане на бази от данни, извършване на анализи и подготовка на отчети.

Новият Microsoft SQL Server 2008 е с "2007 Microsoft Office System", което позволява на целия персонал на фирмата да следи параметрите, свързани с тяхната работа, при това като използват добре познат софтуер за обработка на документи. В същото време SQL Server 2008 осигурява унифицирано съхранение на данните, средства за достъп до тях и възможности за изграждане и управление на комплексни решения за бизнес анализи.

Новото издание на сървъра поддържа двата най-разпространени подхода за управление на фирмената информация - "Data Warehouse" и "Data Source Abstraction".

Първият от тях - "Data Warehouse" (в превод буквално "склад за данни") - обединява информация за цялата организация. Тъй като е синхронизиран с останалите информационни източници, "складът за данни" може да работи без това да има отражение върху вече използваните от фирмата други бизнес приложения.

SQL Server 2008 има важни подобрения по отношение на възможностите за изграждане на "складове за данни". Нови средства за компресиране (свиване) на данните пестят хардуерни ресурси, без това да се отразява на производителността. Усъвършенствани са и средствата за компресиране на архивните копия.

С използването на т.нар. "Resource Governor" се предоставя и опцията за дефиниране на ограничения на ресурсите и приоритетите за различните процеси. Например, могат да се поставят ограничения за всеки процес на даден сървър, за да се предотврати използването на прекалено много ресурси от някой сървър и за да може по-точно да се оцени производителността.

Вторият опорен стълб "Data Source Abstraction" дава възможност да се наблюдават и управляват източниците на данни, като се създава абстрактен слой обединяващ информация от няколко източника, когато се провежда анализ или се генерира отчет. Основно предимство на този подход е, че бизнес информацията може да се анализира в реално време.

SQL Server 2008 отдава дължимото и на това, което Microsoft и IT индустрията наричат "business intelligence" (BI), в превод "анализ на данни". Новото издание на платформата предоставя иновативни инструменти, повишаващи производителността на специалистите ангажирани с разработката и администрирането на BI решения.

Богатата визуална среда за разработка, осигурена от "SQL Server Business Intelligence Development Studio", дава възможност да бъдат разработвани, тествани, внедрявани и поддържани сигурно и надеждно бази от данни с нарастващ обем. С интуитивните "BI wizards", дори начинаещи разработчици могат да създават високопрофесионални BI модели и проекти.

Допълнителни възможности предоставя осигурената интеграция с "Microsoft Visual Studio", а благодарение на включването на "Common Language Runtime" (CLR), зареждана в хостмашината, програмистите могат да избират между множество познати езици, в т.ч. Transact-SQL, Microsoft Visual Basic .NET и Microsoft Visual C# NET.

Възможността за бърза разработка е ценна само ако създадените решения са оптимално проектирани. SQL Server 2008 предоставя развойна среда, гарантираща прилагането на най-добрите практики при изграждане на BI решения.

В тази категория попадат вградената поддръжка на пълния цикъл на разработка (design, build, debug, deploy), както и поддръжка на разработката в екип чрез интегриране на средства за контрол на изходния код; специализирани инструменти за дизайн (attribute relationship designer, cube designer, aggregation designer и т.н.); и усъвършенствани възможности за създаване на отчети с всякакъв обем и сложност чрез комбинация на статични и динамични редове с новия дизайнер за отчети Tablix.

В допълнение, SQL Server 2008 включва т.нар. AMO (Analysis Management Objects) съобщения, сигнализиращи на програмистите в случай, че тяхната разработка нарушава някоя от над 40-те утвърдени добри практики при проектирането на BI решения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини