Близките на загинал младеж с човечността си спасяват 4 живота

В Александровска болница бе извършена операция за трансплантация на бъбрек на пациент с тежко бъбречно увреждане, съобщава за dnes.bg директорът на Изпълнителна агенция по трансплантации проф. Христо Куманов.

На 30 януари дежурният реаниматор в Университетска болница „Света Анна" във Варна д-р Стоян Стоянов, който е и координатор по донорство, е съобщил в ИАТ, че въпреки изключителните усилия на екипа, млад човек с тежка мозъчно-черепна травма не е могло да бъде спасен.

Неговата мозъчна смърт е била констатирана 24 часа преди това. Близките на младежа са дали съгласието си сърцето, черния дроб и бъбреците му да бъдат експлантирани и да спасят 4 човешки живота, подчерта проф. Куманов.

„Младият човек е кръвна група А+. От името на Агенцията искам да изразя дълбокото си уважение и признателност към близките на младия човек, които в този тежък момент са намерили най-човешкото в себе си и да дадат съгласието си, с което спасяват хора", посочва проф. Куманов.

Веднага след това със самолет на Републиканската Бърза помощ за Варна заминават 6 специалисти от Университетска болница „Св. Екатерина", 4 от ВМА и 4 от Александровска болница.

Веднага в София са извършени трансплантационните операции на тежко болни пациенти на сърцето (в „Св. Екатерина") и черния дроб (във ВМА).

Вече два дни пациентите, на които са извършени операциите, са в добро състояние, каза проф. Куманов. Той допълни, че на 1.02 се правят и операциите на двама пациенти с тежко бъбречно увреждане от Търговище и Варна в Александровска болница.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини