Шейх вдига кула в София

София ще заприлича на Дубай. Столицата ни скоро ще има същата кула като тази в едно от седемте емирства на Арабския полуостров. Небостъргача, който ще прилича на кулите близнаци в Дубай, ще строи у нас не кой да е, а принц Файсал бин Ал Мешал бин Сауди бин Абдул-Азис, наследникът на короната на Саудитска Арабия. Той и шейхът на Шаржа Тарек ал Касими ще дойдат на официална визита у нас по покана на премиера Сергей Станишев. Това съобщи за "Стандарт" зам. външният министър Милен Керемедчиев. Той допълни, че принцът и шейхът ще бъдат у нас от 18 до 20 февруари. Премиерът Станишев ги покани миналата година. Той и шейхът се срещнаха в края на септември м.г. на летището в Шаржа, където самолетът на премиера кацна за презареждане на връщане от посещението му в Индия.

Принц Файсал бин Ал Мешал бин Сауди бин Абдул-Азис и шейх на Шаржа Тарек ал Касими са съдружници в една от най-големите в света фирми за архитектура и строителство "Емирейтс Инвестмънт Груп". Компанията е построила едни от най-известните и високи сгради в света. Сред тях са 7-звездните хотели от веригата "Палацио Версаче" и 26-етажни стъклени кули близнаци в Сидни и Дубай, които се ползват за офис сгради.
Експерти от компанията на двамата височайши гости са огледали терени у нас за небостъргача. Сградата ще представлява кула, която ще се използва за бизнес финансов център. Архитектите вече са се спрели на 3 площадки. Първата е празният терен до мола на бул. "Стамболийски". Вторият вариант е стъклената кула да се издигне на мястото на бившия завод "Балкан кар". Третата възможност е зданието да се извиси на мястото на "Софияленд".

Това обаче е най-малко вероятният терен, тъй като разрешенията за строеж на мястото все още не са уточнени. Експерти коментираха, че е възможно принцът и шейхът да вдигнат небостъргача около "Кремиковци". Там ще има възможност сградата да се разпростре на огромна площ и около нея да се изградят по-малки бизнес центрове. Според експерти сумата, която принц Файсал бин Ал Мешал бин Сауди бин Абдул-Азис и шейхът на Шаржа Тарек ал Касими са решили да вложат у нас, е близо 300 милиона долара. Освен кулата в столицата двамата имат намерения да инвестират и на българското Черноморие.

Компанията, която управляват, е построила и едни от най-известните и луксозни хотели в света. Още при срещата със Станишев шейхът бе изразил желание да инвестира сериозно в ски и морски туризъм у нас.
Източник: standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини