Лепенка шпионира здравето на носещия я

Лепенки, поставени върху кожата на пациенти, предават денонощно данни за здравословното им състояние. Високотехнологичната лепенка е италианско изобретение.


Според вестник „Кориере дела сера", цитиран от ProntoSofia, става въпрос за медицинска лепенка, която „шпионира" за състоянието на носещия я - от пулса и температурата до нивото на кръвната глюкоза и други показатели.


След това подобно на система wireless на мобилен телефон предава данните на специален монитор в болница. Там лекуващият лекар може да ги види във всеки един момент и да прецени дали болният е в добро състояние.


Идеята за лепенката е на италианските изследователи Антонио Мацео, Франческо Рандацо, Пиетро Валдастри и на физика Алесио Мизури. Неотдавна тяхното откритие спечели националния конкурс „Младите, които променят Италия", лансиран от италианското правителство.


„Лепенката действа като психологическа подкрепа за пациентите, но тя е и важна стъпка напред в медицинската сфера", казват изобретателите. Предполага се, че експерименталната фаза на проекта ще завърши още тази година, така че лепенката ще може да влезе в употреба от 2009.


Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини