Учени създадоха ембрионални клонинги от кожни клетки

Американски учени съобщиха, че са получили ембриони, които са клонинги на двама мъже, като евентуална стъпка към разработване на метод за създаване на стволови клетки за медицински цели, предаде Асошиейтед прес.

Това е първата документирана демонстрация, чe обикновени клетки от възрастен човек може да се използват за получаване на клонирани ембриони, достатъчно зрели, за да произвеждат стволови клетки.

Тъй като тези клетки обаче още не са получени, експертите реагират хладно на научното съобщение, защото и други учени са създавали клониран човешки ембрион.

"Трудно ми беше да определя какво е значимо новото", каза Дъг Мелтън от Харвардския институт по стволовите клетки. Според него голямо постижение ще е да бъде създадена линия от човешки ембрионални стволови клетки от клонирани ембриони.

Това още не е постигано. Корейският учен Хуан У-сук преди няколко години обяви, че е създал такива линии, но се оказа, че е излъгал. Ръководител на сегашното изследване е д-р Самюъл Ууд от корпорацията "Стемаген" в Ла Хола, Калифорния.

Учените са взели кожни клетки от Ууд и друг доброволец, извлекли са от тях ДНК, въвели са я в яйцеклетки и са получили три ембриона с ДНК, съответстваща на тяхната. Той и колегите му сега се опитват да получат линия от стволови клетки от такива ембриони. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини