Политическа буря след президентското вето на Изборния кодекс. Преглед на печата

Президентското вето върху промените в изборния кодекс е сред водещите теми на неделните вестници.   

Президентът Росен Плевнелиев върна текстове от Изборния кодекс, свързани с гласуването в чужбина, за повторно обсъждане в парламента. Мотивите му накратко - идеята за ограничаването на секциите извън страната е дискриминационно и не гарантира равна възможност за активно упражняване на избирателно право. В мотивите си Плевнелиев уточнява, че "демокрацията живее чрез изборите, защото в изборния ден чрез енергията на гражданите, благодарение на тяхната активност,политическите институции получават своята представителност и легитимност. Изборните правила имат за цел не постигане на баланс между отделните партии в парламента, а създаване на максимална възможност на гражданите да излъчат своите представители". В началото на май Плевнелиев обяви, че се консултира с юристи, а текстовете на Изборния кодекс се преглеждат един по един, за да се види дали няма разпоредби, които противоречат на Конституцията. Още при обсъждането и гласуването, а и след това на предложението на Патриотичния фронт, което беше подкрепено от ГЕРБ, да има по-малко секции извън страната, българи в чужбина изразиха силно възмущение, на места имаше и протест. Една от първите позиции, след съобщението за ветото, беше на ВМРО. Те нарекоха връщането на текстовете - заплаха за националната сигурност и заплашиха с оттгляне на подкрепата за мнозинството. Председателят на другата партия в Патриотичния фронт - НФСБ - Валери Симеонов пък заподозря, че Плевнелиев търси подкрепа, и от ДПС, за втори президентски мандат и обяви, че наложеното вето е било очаквано. В подкрепа на връщането на текстовете се изказаха от ДОСТ. Партията на Лютви Местан видя във ветото шанс управлящите да се разделят от зависимостите си от националистическите формации. Реакцията на премиера Бойко Борисов пристигна няколко часа по-късно през профила му във Фейсбук. От нея стана известно, че е вероятно най-голямата политическа сила да отстъпи от подкрепата за върнатите текстове в името на демокрацията...” – в. „Дневник”.

„Премиерът Бойко Борисов реагира на намеренията на президента Плевнелиев да наложи вето на Изборния кодекс и ще събере парламентарната група на ГЕРБ във вторник, за да бъде взето решение. Това написа самият Борисов в профила си във Фейсбук...” – в. „Сега”.

Премиерът Бойко Борисов ще събере във вторник ПГ на ГЕРБ и Изпълнителната комисия на партията заради наложеното от президента вето на Изборния кодекс. Отчитайки рисковете за мнозинството и стабилността на правителството, ще вземем решение, написа премиерът във фейсбук. "Партия ГЕРБ е поставена в изключително сложна ситуация и то за нещо, което ние сме инициирали още в първия ни мандат, а именно за първи път заложихме облекчена форма на подаване на заявления от българите в чужбина – електронно, дистанционно по интернет, с цел да се даде възможност на повече наши сънародници да гласуват. Благодарение на това беше възможно да се разкрият допълнително секционни избирателни комисии извън дипломатическите и консулски представителства, което дори г-жа Манолова запази. Така че, аз винаги съм считал, че е наше задължение да осигурим възможност всички български граждани, които желаят да гласуват в чужбина, да могат на практика да упражнят това свое право на глас. Винаги съм твърдял, че до този момент не е измислена по-демократична и добра система от изборите", обяснява Борисов. И допълва, че ще продължи да води разговори с партньорите от РБ, ПФ и АБВ, защото "стабилността на държавата е важна, но не бива да нарушаваме демократичните права на българските граждани"... Надявам се, че ще успеем да намерим един разумен и справедлив консенсус, казва Борисов...” – в. „24 часа”.

„Според Цветан Цветанов президентът е прав в много отношения да наложи вето на Изборния кодекс, съобщава БНТ. Той твърди, че народните представители трябва да се съобразят с решението на президента, тъй като наложеното вето е негово конституционно право. Цветанов допълни, че ГЕРБ винаги е била зад равноправното гласуване на българите в чужбина. Той заяви, че след наложеното вето трябва да има политически консултации между парламентарните групи, "за да има действително толкова гласове, които могат да променят сегашното състояние, което беше гласувано". Според него партията е направила множество компромиси, с цел да се запази стабилността в държавата и да се разчита на парламентарна подкрепа, която да гарантира и стабилността на правителството и допълни, че позицията в ГЕРБ винаги е била да не се променят изборните правила, но промените са се наложили след проведения референдум за електронното правителство. "Затова гласувахме заедно с Патриотичния фронт, водиха се много тежки разговори и както всички парламентарно представени групи направиха съответните отстъпки, ПФ направи немалко компромиси, както със задължителното гласуване, така и с гласуването за българите, живеещи в чужбина", смята Цветанов. "Не се нуждаем от противопоставяне, затова нека се обединим около неща, които могат да ни консолидират и да покажем, че България е стабилна и действително е един остров на стабилността в региона, в който живеем", допълни той...” – в. „Труд”.

Посещението на заместник-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен у нас също във фокуса на всекидневниците.

„Mинистърът на външните работи на България Даниел Митов и заместник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведоха среща в София, на която препотвърдиха решимостта на България и САЩ за развитие на двустранното партньорство и приятелство, които имаха ключово значение за укрепване на сигурността и просперитета и засилване на връзките между нашите два народа през последните 25 години. Изправени пред днешните регионални и глобални предизвикателства, министър Митов и заместник държавният секретар Блинкен подчертаха решимостта на нашите две страни да работят за осъществяване на нашата споделена визия за единна, свободна и мирна Европа, информират още от пресцентъра на МВнР...” – в. „Стандарт”.    

„Въпросът с визите за българи и ускоряването на процеса за включване на български граждани в програмите за безвизово пътуване винаги присъства в нашите двустранни разговори. Налице е воля и от наша страна, и от страна на партньорите ни от САЩ за решаване на този проблем. Това коментира външният министър Даниел Митов на съвместна пресконференция със зам.-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен... Митов подчерта, че въпросът с визите не зависи само от Държавния департамент, а и от волята Конгреса и при последната си визита във Вашингтон е положил усилия да се срещне със сенатори и конгресмени, за да се чуе позицията на България... Антъни Блинкен също изрази решимостта на САЩ и Държавния департамент за намиране на решение по въпроса. Както и вчера при срещата си с премиера Бойко Борисов той похвали България за успехите в борбата с контрабандата и определи подписаното в края на миналата година Окончателно инвестиционно решение за изграждане на газовия интерконектор България – Гърция като принос за постигането на реална диверсификация в доставките на природен газ не само за България, но и за региона на Югоизточна Европа. Той подчерта, че във време на толкова много предизвикателства и промени, в много отношения и по много начини България е източник на стабилност в Югоизточна Европа. "Страната ви е добър пример за модернизация на армията и това, заедно с ролята й за постигане на енергийна сигурност в региона ще бъде изтъкнато на предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава през юли", допълни Блинкен...” – в. „Дневник”.  

"Твърдо сме решени България да се възползва от програмата за безвизов режим и се ангажирам отново пред външния министър, че ще работим много усърдно и в тясно сътрудничество за това. Това заяви заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на пресконференция днес след двустранна среща в Министерството на външните работи (МВнР) с министър Даниел Митов... Даниел Митов допълни, че въпросът с визите стои непрекъснато в разговорите им, като посочи, че има много какво да се прави още по този проблем... Министър Митов и заместник държавният секретар Блинкен подчертаха решимостта на нашите две страни да работят за осъществяване на нашата споделена визия за единна, свободна и мирна Европа. Министър Митов и заместник държавният секретар Блинкен приветстваха напредъка на петте съвместни работни групи между България и САЩ. Създадени през 2015 г. от министър Даниел Митов и държавния секретар на САЩ Джон Кери, работните групи си поставиха за задача да задълбочат и укрепят двустранното стратегическо партньорство в следните ключови области: сигурност и отбрана, борба с тероризма, енергийна сигурност, върховенство на закона, образование и връзки между народите на България и САЩ...” – в. „24 часа”.

„Министър Митов и заместник държавният секретар Блинкен начертаха амбициозен курс за бъдещо двустранно и многостранно сътрудничество... Сътрудничеството по въпросите на сигурността е крайъгълен камък на партньорството на България и САЩ, а работната група се превърна в ключов механизъм за координиране на съвместните действия и постигане на споделени цели... Сътрудничеството ни в сферата на сигурността е фокусирано върху дейности и учения, които повишават съвместния капацитет и оперативната съвместимост. Тези инициативи включват многонационални учения с участието на сухопътни, военноморски и военновъздушни сили. Ръководство и команден капацитет: САЩ подкрепят усилията на България, като предоставят ежегодно 7 млн. щ.д. за военно оборудване и обучение на кадри на разменни начала. САЩ подкрепят усилията на България да модернизира своите въоръжени сили и да намали зависимостта си от наследени системи. САЩ също така са внесли значителни подобрения в инфраструктурата на съвместните съоръжения, на които наши войници се обучават заедно по силата на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ. Тези суверенни български съоръжения служат като отлична платформа за съвместни учения и подготовка. Киберсигурност: Европейското командване на САЩ обсъжда с Министерството на отбраната изграждането и развитието на Център за реагиране в случаи на военни инциденти в киберпространството (Military Cyber IncidentResponse Center - MCIRT)... Работна група „Борба с тероризма“ надгражда над вече отличното сътрудничество между България и САЩ, включително чрез продължаващия обмен на информация и участието в обучения и съвместни операции. Задачата на групата е да гарантира сигурността на нашите държави и народи чрез целенасочена серия от съвместни инициативи... България и САЩ са членове на Глобалната коалиция за борба срещу „Ислямска държава“. България допринесе за работата на коалицията, включително с усилия за спиране на потока от чуждестранни терористични бойци. Предоставеното от САЩ обучение за гранични полицаи и експерти, занимаващи се с фалшифицирани документи, повиши способността на България за наблюдение и идентифициране на чуждестранни бойци. Планираме по-нататъшен обмен на информация между България и САЩ с цел подобряване на наблюдението, на разкриването на потенциални заплахи и на капацитета на правосъдните органи за прилагане на ново законодателство за борба с чуждестранните бойци... Повишаване на капацитета за превенция и защита: България и САЩ укрепиха способността си за координирани действия чрез подкрепа на Националния контратерористичен център на България и на Националното звено за информация за пътниците...” – в. „Труд”.

Конгресът на БСП и надпреварата са председателския пост на партията също са сред темите на всекидневниците.  

„Станишев към БСП: Спрете вътрешните битки Да се обединим и да опровергаем лошите пророци и негативните сценарии за БСП. БСП винаги е била партия дълбоко национална, партия на съзиданието. Това послание отправи към делегатите на 49-тия конгрес на БСП президентът на европейските социалисти Сергей Станишев. "Винаги съм вярвал и вярвам дълбоко, че политиката е функция на волята за борба, за характер в отстояването на това, което смятаме за правилно затова предлагам още сега да се обединим около едно нещо, че ще опровергаем лошите пророци и негативните сценарии за БСП", каза още соцлидерът. Станишев припомни, че социалистите хвърлят прекалено много енергия за вътрешни битки. "Създаваме изкуствени линии между себе си, а опонентите ни след това казват: "оправете се сами първо вътре в партията, а после ще имате претенции да оправяте държавата", каза още Станишев. И припомни, че по време на своето председателство на БСП често е изпитвал на гърба си другарския огън. Президентът на ПЕС подчерта и трите условия за силна и стабилна БСП: "Първо, трябва да излъчваме самочувствие. Второ, да сме единни и да използваме целия капацитет на БСП, за да се генерира енергия и да се предложи нов, различен път за България. А третото условие е е откритост и диалог". "БСП винаги е печелила допълнително доверие, когато е била отворена и е търсила партньори. Трябва да бъдем активни в диалога", каза още Станишев на своите. И допълни:"Предстои партията ни даде визия за следващите 4 години, да избере ново ръководство и политики. Това е голяма отговорност, трябва да дадем перспектива за хората на левицата". "Не са много партиите в Европа, от нашето семейство, които имат толкова дълга, трудна, но и славна история", каза в началото на словото си соцлидерът. По думите му, малко са партиите от Централна и Източна Европа, които са успели да осъществят една вътрешна трансформация, стъпвайки на основните си ценности, на традицията, но и постоянно променяйки се, за да отговорят на нуждите на днешния ден... Президентските избори не са предрешени, БСП трябва да излезе със силни кандидатури, подчерта Станишев. "Да започнем от президенските избори - стабилността на управляващите е привидна. Ние трябва да излезем с много силни кандидатури - да имаме президент, който да е гарант на конституцията - фигура, която да внушава респект и в международен план", каза соцлидерът. И припомни, че "БСП винаги се е представяла като естествен гравитационен център за промяна на статуквото"...” – в. „Стандарт”.

„За лидерския пост бяха номинирани 28 кандидати, сред които настоящият лидер Михаил Миков, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Красимир Добрев, евродепутатът Илияна Йотова и др... Номинациите за членове на Националния съвет са 571, от тях 106 от младежката квота. Предложенията за председател на Общопартийната контролна комисия са 21. Форумът започна при повишени мерки за сигурност с политически доклад и отчет за дейността на Националния съвет и свършеното в парламента от депутатите на партията. Пред делегатите досегашният лидер Миков обяви, че вижда най-голямото предизвикателство пред БСП партията да остава вярна на обещанията си, когато е на власт. Необходима е повече честност и последователност. Пред нас най-голямото предизвикателство е да не отстъпим от обещанията си, когато участваме в управлението“, посочи Миков. Според него партията е свикнала, че я приемат като част от статуквото и това трябва да се промени. Пред делегатите Миков разкритикува и водената политика в приоритетни за левицата сектори. Той разкритикува и външната политика заради липсата на самостоятелни позиции по много теми. "Ние не сме нито при фронтова, нито фронтова, нито воюваща държава, още по-малко с Русия", коментира Миков. „Българските интереси се жертват за неясни каузи и ангажименти. Така десните допуснаха България да възприеме официална враждебна реторика срещу Русия, с която влошава традиционно добрите ни отношения", допълни Миков. Да се обединим и да опровергаем лошите пророци и негативните сценарии за БСП - затова призова президентът на Партията на европейските социалисти и бивш дългогодишен лидер на БСП Сергей Станишев. "БСП винаги е била партия дълбоко национална, партия на съзиданието... Ако са верни тези пророчества, които сте чували неведнъж как БСП си отива, как губи позиции, то тогава откъде идва този интерес към конгреса? Това, което ще се случва в държавата, ще зависи от БСП, от нашата воля за развитие и за силна партия", заяви още Станишев. Един от основните претенденти за поста председател на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова заяви преди началото на конгреса, че би било добре жена да оглави БСП...” – в. „Сега”.

„Благодаря ви за номинациите. Приех ги, за да можем заедно да променим БСП. Да превърнем партията в сила, способна да промени България, като наложи левия проект за нейното развитие. А той е: икономически активна, солидарна, социална, справедлива и суверенна държава. Това каза в речта си пред делегатите на 49-тия конгрес на БСП Корнелия Нинова. И официално потвърди, че ще остане до край в битката за председател на БСП. А залата й отговори с бурни аплодисменти... Как да стане тази промяна? - запита риторично Нинова. И постави отговорите според своите разбирания: 1.С идейна чистота: Ние сме автентична, лява, социалистическа партия. Представляваме хората на труда, дребните земеделски стопани, младите, слабите, онеправданите, възрастните хора, малкия и семеен бизнес, интелигенцията. Помолен да опише с малко думи какво е социализмът, Благоев казва: „Това е мир, чиста и свята република, равенство между хората,любов и признателност към Русия"... 2.С организационна промяна и кадри: Общинските партийни организации са кръвоносната система на партията. В тях би трябвало да тече енергията на БСП. Когато там има проблем, боледува цялото тяло. А проблем има. Предлагам да го решим така: Възстановяване на разговора между центъра и структурите като равноправни. Прекратяване на практиката от София да се налагат силово политики и кадри.Решенията ще се взимат със зачитане на мненията и взаимно уважение. Най-важните въпроси за партията да се решават с вътрешнопартийно допитване, в което участват всички членове, а не от тесен кръг ръководители. Такъв въпрос е този за съюзника.С кого да се обединяваме преди избори и с кого да управляваме след това ще решавате вие... Нинова призова и за силно внимание към местната власт. "Без кметове и общински мнозинства,сме обречени по места.”... Социалистката направи заявка и за "признателност и дълбоко уважение към онова поколение в БСП, което изгради съвременна България и понесе най-тежките удари на прехода". "Стъпвайки на техния опит и с тяхна помощ,подготовка на младо попълнение политици от професионално,административно и управленски изградени патриоти.Нека всеки от нас създаде поне по петима такива", отбеляза тя. И заключи:"Те са нашият мост към младите хора на България"...” – в. „Стандарт”.

     

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини