Гърция блокирана от 48-часова стачка

В Гърция започна обща 48-часова стачка, в знак на протест срещу пенсионната реформа и повишаването на данъците. Участието си в протестните действия обявиха двата най-големи синдиката - Общата конфедерация на труда и синдикатът на държавните служители. В стачката се включиха и работниците в обществения транспорт. 

Днес и в събота в гръцката столица няма да се движи метрото, трамваите, влаковете.

В съответствие с решението на Изпълнителния съвет на Общогръцката федерация на журналистите към стачката ще се присъединят всички държавни и частни медии - вестници, телевизионни канали и радиостанции. 

От 6.00 тази сутрин до 6.00 часа в неделя няма да бъдат излъчвани новинарски програми. 

Общогръцката федерация на моряците също обяви четиридневна стачка, която ще продължи до вторник сутринта. 

В неделя в Гърция транспортът изцяло ще бъде блокиран. Няма да се движат и фериботите, което променя изцяло предварителните резеврации на българските туристи. Тези, които ще пътуват до островите, няма да могат да се върнат в неделя. Водят се преговори между синдиката на пристанищните работници и туристическите фирми за евентуално решение, като се пропусне по един ферибот в посока от островите към континентална Гърция. 


Пенсионните и данъчни планове ще бъдат обсъждани този уикенд в парламента в Атина, което предизвика и незабавна стачка на профсъюзите.

Промените в пенсионната система са част от сключеното миналия юли споразумение с европейските кредитори и МВФ за още 86 милиарда евро спасителни средства. В момента тече прегледа на изпълнените от лявото правителство на СИРИЗА реформи, като финансовите министри от Еврогрупата трябва да решат на 9 май, дали страната отговаря на условията, за да бъдат отключени парите.

Същевременно кабинета на Алексис Ципрас предвижда и увеличение на данъците на хората с високи и средни доходи. 

Двете реформи предизвикват протестни действия от няколко месеца насам. 

Стачкуващи общински работници блокираха вчера депо на сметоизвозващи камиони и организираха окупация на няколко общински служби в Атина в рамките на протестите
"Никой не може да понесе още мерки за икономии. Борим се за бъдещето на нашите деца", заяви Никос Дракас, организатор на протеста. 

Преговорите за това какви реформи трябва да извърши Гърция бяха отлагани с месеци, забавяйки изплащането на жизненоважни спасителни заеми и влошавайки икономическата картина, посочва АП.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини