Остров в океана на живота

Изненада – това е първата дума, която изплува в съзнанието след прочита на новата книга на Георги Кулов – „Хора на истината”. Дори и за нас – родените и израсли в Източните Родопи, които си мислим, че познаваме всеки град, всяко село, всеки път и всеки връх в ширналата се планина, тази книга  ни показва,че знаем твърде малко за изключително богатата история, традиции и култура на родния си край.

   Казълбаши, алиани, алевити – тези думи,които всъщност означават едно и също ,крият една от големите загадки и тайни на Източните Родопи. Общност от хора,които в продължение на векове живеят тук и въпреки че броят им не е малък, остават в сянката на новините,защото пазят своята вяра и традиции далеч от шумния поток на ежедневието. Една затворена общност, която ревностно съхранява мъдростта на вековете. Георги Кулов ги нарича „Хора на истината”, използвайки едно от самоопределенията,които те сами дават за себе си. Авторът на книгата успява да повдигне завесата на тайната  около алевитите не само в района на Кърджали, но и в България и в граничещите с нея райони на Гърция и Турция. Успява да го направи,като съчетава богатия си опит на изследовател и историк с динамиката на репортерския поглед, на бляскавото журналистическо перо,с което разполага. За изкушените от магията на познанието книгата се чете на един дъх. Съчетанието от исторически факти и живия разказ на участника в събитията  грабва читателя още от първите страници. Кои са алеаните, откъде идват, кои са техните светци, какво значат маетата, какво се крие зад песните и танците на казълбашите, кои са погребани в тюрбетата, пръснати в нашия район? Защо две религиозни общности – на сунитите и алевитите,които в други държави буквално се ненавиждат и общата им история е пълна със сблъсъци и насилие тук, в района на Кърджали живеят в мир и уважение? Каква е разликата между шиитите и алевитите? Къде е истината и къде е лъжата в предрасъдаците, разпространени сред непознаващите  огромното море на взаимоотношенията в нашия изключително богат и пъстър район на Балканския полуостров. Отговор на всичко това може да се намери в книгата на Георги Кулов.

  Помня Садула Хайрула от разкопките на Перперикон. Този дребен и сякаш свит на две човек ни посрещаше и в село Горна Крепост. Разказваше  за селото, за текето край него, за светеца Хазър баба. Той беше един от първите, който ми обясни защо мюсюлмани палят свещи и използват алкохол в религиозните  си обреди. Говореше така, както се разказва на малки деца. Трябваше да прочета книгата на Герги Кулов, за да разбера, че този човек е криел огромна сила – селата на духовния водач на една многохилядна общност – тази на алевитите  от нашия край. Това е само едно от чудесата,които се случиха,след като прелистих  страниците на книгата „Хора на истината”. В нея се крие и разказът за текето край село Биволяне, където се вярва, че е ръката на дъщерята на пророка Мохамед и където в най-тъмните векове на Османската империя  е струяла светлината на познанието. От книгата човек ще научи,че Източните Родопи са един от големите световни центрове на алевитите. В нея се крие и разказът за Кърджа Али – светец, войн или проповедник. В „Хора на истината” се разказва и за мистичния орден на бекташиите,оцелял през вековете  до днешни дни, за „рицарите” на истината,които оживеят и днес сред нас. Тя повдига  тайната около чудесата, които се случват всяка година в нощта срещу  6-ти май на легендарния връх Дамбалъ. Книгата разказва и за съвременната съдба на алевитите   в България.

  „Изненада” е първата дума,която изплува в съзнанието след като прочетеш книгата „Хора на истината”. След това идва благодарността . Благодарност, че съдбата ни е отредила да живеем в този приказен,магичен край на нашата държава. Благодарност и пред човека , жертвал част от живота си, за да напише тези страници за непозната част от нашата история и сам да стане част от нея чрез своя труд.

  Журналистическото дружество „Мара Михайлова” в Кърджали, част от Съюза на българските журналисти е гордо да е съорганизатор на представянето на книгата „Хора на истината” на журналиста, историкът и изследователя Георги Кулов. Още по-голяма гордост е,че авторът на тази уникална книга е част от нас.

Красимир АНГЕЛОВ

Председател на журналистическо дружество „Мара Михайлова”- Кърджали

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини