Калфин следи равнопоставени ли са половете у нас

Социалният министър Ивайло Калфин вече ще трябва да следи и за равнопоставеността на половете. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене изцяло нов Закон за равнопоставеност на жените и мъжете, какъвто досега страната ни нямаше.

Законът е внесен в парламента от кабинета и е в изпълнение на национални програмни документи и ангажименти на България по международни договори.

Текстовете предвиждат равни възможности за двата пола във всички сфери на обществения, икономическия и политическия живот в страната, равен достъп до всички ресурси в обществото, премахване на дискриминацията и насилието.

Разписва се също "балансирано представителство" на жените и мъжете във всички органи, вземащи решения, без обаче да се посочват конкретни квоти за присъствие на дамите във властта. Той ще трябва да разработва и следи приемането на поправки в нормативни актове, които имат отношение към равенството между половете.

Калфин ще трябва също да организира и координира разработването на система за мониторинг на антидискриминационните мерки и да поддържа международни контакти в сферата.

Социалният министър ще оглави и Национален съвет по равнопоставеност на жените и мъжете, който ще бъде създаден към МС 6 месеца след приемането на закона. Дейността на звеното ще бъде подпомагана от координатори, които ще правят оценка на въздействието по пол на нормативните актове и ще организират обучения.

По време на дебатите по приемането на закона и депутатите не спестиха истината, която всички знаем - жените в България са по-ниско платени, взимат между 16-30% по –малко пари за същия труд като мъжете.

Според Станислав Станилов от "Атака" обаче този закон няма да промени нищо, защото депутатите не могат да накарат работодателите да плащат повече на нежния пол.

Марияна Тодорова от АБВ се оплака, че жените са ощетени не само откъм заплати, ами и по отношение на вземането на важни решение в държавата.

"10% от жените са представени в цялостното управление на страната и 20% в Народното съание. Доказано е, че БВП, където е преодоляна половата неравнопоставеност имат 20% по-висок вътрешен продукт", защити тя закона.

След нея и Светлана Ангелова от ГЕРБ призна, че има надежди законът да промени нещата.

"Ние сме една от малкото държави в ЕС без Закон за равнопоставеността между жените и мъжете", заяви тя.

Според нея в България има проблем във връзка с равнопоставеността свързан със заемането на ръководни длъжности от жени и заплащането им.

Ангелова цитира доклад, според който българките имат най-малко време да се обучават, развиват и да участват в обществения живот.

"Жените в България получават средно 40% по-ниски пенсии, а работят повече включително и у дома за семейството си. Те работят и в сектори, които са по-ниско платени", коментира още тя.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини