10 компании, които спечелиха най-много от войната

След края на Втората Световна война, САЩ и част от западноевропейските държави продължиха да поддържат изключително скъпи военни индустриални комплекси – и в мирни времена, и по време на конфликти. САЩ е най-големият пазар на военно оборудване.

Глобалните продажби на 100-те най-големи търговци на оръжия достигнаха 401 милиарда долара през 2014, това е спад с 1.5%, но цифрата е значително по-голяма в сравнение с 2002 година. Lockheed Martin регистрираха продажби на стойност 37.5 милиарда долара, като затвърдиха лидерската си позиция в сферата.

Lockheed Martin е един от общо двамата търговци на оръжие от водещите 10, който бележи ръст на приходите през 2014 година. Спадът се дължи на слабите икономически условия в САЩ и Европа, където търговците на оръжие имат изключително голямо влияние върху глобалните тенденции.

Северна Америка е най-големият оръжеен пазар на планетата. Континентът е похарчил 40.5 милиарда по малко за отбрана през 2014, в сравнение с 2013 г. Останалата част от света е похарчила 32.9 милиарда долара повече за същия период. Това означава, че спадът в глобален мащаб се оценява на 7.6 милиарда долара.

Но докато продажбите на водещите търговци на оръжие спадат, други компании специализирани в същата дейност по света регистрират печалби, така че в случая не става въпрос за демиталиризация чрез намяляване на бюджетите за обществените поръчки.

В списъка на водещите търговци на оръжия липсват две от водещите компании – руската Almaz-Antey и United Aircraft Corp. заели съответно 11-то и 15-то място.

Глобалния спад в цените на петрола, както и обезценяването на рублата, най-вероятно ще окажат влияние и следващата година.

Но дори и продажбите на търговците на оръжие от други райони на света да се увлеличат това едва ли ще промени значително класацията.

Ето списък на 10-те най-големи оръжейни търговци.

10. L-3 Communications

Продажбите на оръжие на компанията достигнаха $9.81 милиарда през 2014, за сравнение година по-рано компанията отчете продажби на стойност 10.3 милиарда долара.

L-3 Communications не регистрира печалба през 2014 година. Компанията продава оръжие основно на американското правителство, другите им клиенти включват чужди правителства и и други вътрешни и международни клиенти. Като цяло продажбите на оръжие съставляват 80% от общите продажби.

9. Finmeccanica

Това е третия най-голям доставчик на оръжие в Европа, който регистрира продажби на стойност 10.6 милиарда долара през 2014 година. Това означава спад с 20 милиарда долара в сравнение с 2013. За да овладее загубите, компанията стартира 2016 напълно преструктурирана, продавайки някои от непечалившите си бизнеси. През 2014 Finmeccanica отчете печалба от 27 милиона долара.

8. United Technologies

Печалбата на United Technologies Corp. през 2014 бе 13 милиарда долара или ръст с 1.1 милиарда в сравнение с 2013. Приходите от продажба на оръжие на компанията съставляват едва 20% от общите приходи, делът им може да намалее още след като United Technologies продадоха подразделението си Sikorsky Aircraft, което произвежда хеликоптерите Black Hawk за американската армия.

През 2014 компанията регистрира печалба от 6.22 милиарда долара.

7. Airbus Group

От всички компании в списъка, тази е най-малко зависима от продажбите на оръжие, които през 2014 година достигнаха 14.5 милиарда долара – едва 18% от общите продажби. Това е спад с около 1.3 милиарда в сравнение с 2013. Печалбата на Airbus Group за 2014 е 3.1 милиарда долара. В началото на тази година компанията обяви сключването на договор за доставка на хеликоптери с нов клиент Uber Technologies

6. General Dynamics

Продажбите на оръжие на компанията достигнаха 18.6 милиарда през 2014 година. Те също регистрират спад в продажбите в сравнение с предходната година. Въпреки това печалбата на General Dynamics е с 2.8 милиарда долара по-голяма през 2014. Продажбите на оръжие съставляват 60% от общите продажби на компанията. Датското правителство е дългогодишен клиент на General Dynamics.

5. Northrop Grumman

Northrop Grumman е петият най-голям военен доставчик в света и четвърти по големина в САЩ. Продажите им през 2014 година спаднаха с 540 милиона долара в сравнение с 2013, достигайки 19.66 милиарда. Въпреки това компанията регистрира печалба през 2014 на стойност 2.1 милиарда долара.

Наскоро Northrop Grumman сключиха договори за доставка на оборудване с френските военновъздушни сили и японската армия.

4. Raytheon

Падащите цени на петрола, Голямата рецесия и орязаните разходи на Пентагона накараха много компании да разнообразят продуктовата си гама. Заплахата вече приема различна форма и изпълнителите по отбраната разнообразяват продуктите си с цел да отговорят на възможното търсене. Един от тези примери е Raytheon, които придобиха специализираната в кибер сигурността фирма Websense в средата на миналата година за 1.7 милиарда долара. Тази покупка е една от най-внушителните през последното десетилетие.

Продажбите на оръжие съставляват 94% от общите продажби на Raytheon, които възлязоха на 22.8 милиарда долара през 2014. Компанията регистрира печалба от 2.26 милиарда долара за същата година.

3. BAE Systems

BAE Systems е една от едва трите оръжейни компании базирани извън САЩ, централата им е във Великобритания, но оперират в цял свят. За компанията работят 83 400 служители във Великобритания, Австралия, Индия, Саудитска Арабия и САЩ.

Основният им пазар е Америка, следвана от Великобритания. Над една трета от продажбите им са в други държави.

Продажбите на оръжие през 2014 достигнаха 25.73 милиарда долара, а регистрираната през същата година печалба възлезе на 1.24 милиарда.

2. Boeing

Продажбите на оръжие на Boeing през 2014 също спаднаха с 2.4 милиарда долара до 28.3 милиарда.

Продажбите на военно оборудване съставляват по-малко от една трета от общите продажби на компанията, на стойност 90.8 милиарда долара. Това е една от копманиите с най-висока печалба не само в оръжейния сектор и най-големият в света производител на аерокосмически технологии.

1. Lockheed Martin

Lockheed Martin продадоха военно оборудване на стойност 37.5 милиарда долара през 2014. Доставикът е и един от най-печалившите в света и то с голяма разлика от следващите го от 2009 година насам. Очаква се тази тенденция да се запази. Миналата година Lockheed Martin придобиха производителят на хеликоптери Sikorsky Aircraft от United Technologies Corp. за 9 милиарда долара. Сега вече като собственици на производителя на Black Hawk се очаква годишните продажби да достигнат 40 милиарда долара, а компанията да се превърне във водещ производител на хеликоптери.

Печалбата им през 2014 година възлезе на 3.61 милиарда долара.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини