Руска телевизия забърка България в оръжеен скандал. Преглед на печата

Скандал.

"Сега":

Руска телевизия забърка България в оръжеен скандал

Руската държавна телевизия "Россия 24" забърка България в голям скандал с износ на оръжие, съобщи Нова тв. Репортажът на руската тв е излъчен вчера и в него се твърди, че радикални джихадисти, сред които и тези от "Ислямска държава", се бият с българско оръжие. Като доказателство руската телевизия ползва репортаж на български медии, включително кадри на Нова телевизия отпреди повече от шест месеца. Материалът е за американски военен инструктор, който загина при инцидент на полигона на ВМЗ-Сопот, уточняват от Нова тв.

Според руската телевизия американци купуват българското оръжие, дават го на бунтовници, които наричат умерени, а накрая то се озовава в ръцете на най-радикалните ислямисти.

ДПС.

"Дума":

Касим Дал може да работи с Местан

"Можем да работим заедно с Лютви Местан. Не изключвам тази възможност, но първо трябва да видим какви стъпки ще предприеме", каза заместник-председателят на Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) Касим Дал пред смолянския сайт rodopi24.com. Той е бивш заместник-председател на ДПС и създател на НПСД, която в момента е част от Реформаторския блок.

Дал е говорил и пред турскоезичния сайт Ajans.bg, казвайки, че е предвидил сегашните събития в ДПС още преди пет години, когато е напуснал партията. "Ние продължаваме да работим, при нас няма агенти на ДС, а вратата ни е винаги отворена за хора, които споделят нашите идеали", споделя Дал. Публикацията е цитирана от партийния сайт на НПСД със заглавие: "Вратата ни е винаги отворена за съпричастните с идеите на НПСД, но не и за агенти на ДС!"

Статистика.

"Труд":

1400 души са преминали през "Пирогов" по празниците

1400 души са преминали през празничните дни през УМБАЛСМ „Пирогов”, 200 от тях са хоспитализирани. Това каза доц. д-р Христо Шивачев , завеждащ отделение по детска гръдна хирургия в УМБАЛСМ „Пирогов” във връзка със спешните случаи, които са приети в лечебното заведение по време на празничните дни, предаде Фокус. 290 от тези 1400 са деца до 18-годишна възраст”, допълни той.

Доц. д-р Шивачев посочи, че на Бъдни вечер в болницата по спешност е прието 5 –годишно дете, пострадало при ПТП край Гоце Делчев. "Момче на 5 години с тежка травма", обясни той и допълни, че то е пристигнало прегледано и сега се намира под наблюдение. Доц. д-р Шивачев отбеляза, че на Коледа е било прието бебе на три дни, тежащо 1500 гр. Той обясни, че на бебето му е направена безкръвна операция и уточни, че за първи път се прави подобна манипулация на толкова малък пациент.

Годишнина.

"24 Часа":

12 години от трагедията край Кербала

На 27 декември се навършват 12 години от трагичния инцидент през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кербала загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени, предава bTV.

Кървавият атентат отне живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров.

На 27 декември 2003 година, в 12.45 часа местно време (11.45 часа българско време) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на район № "1" (Индия), където е щабът на българския батальон.

Изоставеното дете от Пловдив.

"Монитор":

Изоставената Влади посрещна Коледа в приемно семейство

Изоставената от родната си майка Лилия Делева 11-месечна Владислава е посрещнала Коледа при приемните си родители. В дома им бебето ще остане най-малко още няколко месеца преди социалните служби да решат кое ще бъде най-добро за детето. Един от вариантите е евентуално да бъде върнато на биологичната си майка, ако бъде преценено, че тя е в състояние да се грижи за дъщеря си. Към момента самата Лилия е заявила, че не може да осигури нормален живот на рожбата си, тъй като няма работа и няма къде да живее.

„Мярката за закрила няма срок. Много работа се изисква от социалните служби както с майката Лилия, така и с биологичния баща на детето, което може да отнеме доста време. Работата е много сериозна. За да се стигне до връщане на момиченцето на майката, ще трябва да се извърви дълъг път. Самата Лилия в момента казва, че не е готова и още няма никаква възможност да се грижи за бебето сама. Не е готова, защото няма къде да живее с Влади. Предприети са стъпки от страна на социалните служби в Хисаря и кметът на Калояново, както и Бюрото по труда, да се помогне на майката в търсенето й на работа, за да може да си стъпи на краката”, каза за „Монитор”/”Телеграф” директорът на „Социално подпомагане” в Пловдив Надя Танева. По думите й за бебето Влади е направен план за действие, който е подписан от Лилия. Планът за действие включвал график на срещите с детето, с който Делева била съгласна.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини