Патентът за такситата беше отхвърлен в парламента

НС отхвърли на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, с които се въвежда алтернативен данък за облагане на таксиметровия превоз на пътници.

Законопроектът бе отхвърлен, като за него гласуваха със 71 гласа „за”, 38 „против” и 42 „въздържал се”. Основно промените бяха подкрепени от народните представители от ПГ на ГЕРБ и двама от ПГ на АБВ, останалите парламентарни групи гласуваха с „против” и „въздържал се”. 

Участие в дебатите взе и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който заяви, че е необходим баланс между всички интереси, така че таксиметровата услуга да бъде в полза на потребителя и да не нанася щета на изпълнителя. 

„Предложението ми е да не се създава хаос в системата и да остане старият режим и още следващата седмица да се направи работна среща между всички заинтересовани страни и между първо и второ четене да се балансират интересите”, обясни Московски. 

Според председателя на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова (един от вносителите на проекта), с промените в закона, таксиметровите шофьори ще плащат местен данък в размер на 400 лева, но според опозицията, по този начин се натоварва цял бранш с допълнителни данъци и с промените се позволява на големите превозвачи да не плащат ДДС. 

Народният представител от ДПС Йордан Цонев заяви, че парламентарна група на ДПС ще се въздържи от подкрепа на промените в Закона за местни данъци и такси. 

Таско Ерменков от БСП каза, че в момента има големи таксиметрови компании, които издават пълномощни на шофьори и ги задължават да купуват таксита на лизинг. Той обясни, че почти всичко е за сметка на шофьора и е на негов гръб. 

"Нека да се отнасяме сериозно с важните закони. Те определят колко пари ще останат на хората да живеят. Бъдете разумни и недейте да влизате в лесната схема да събирате много пари и да оставяте малко на хората. Призовавам министър Московски да вземе отношение и да обясни какво се случва с таксиметровите шофьори с тази поправка. БСП няма да подкрепи този закон”, каза още Таско Ерменков. 

Йордан Цонев го репликира, като обясни, че те трябва да отчитат оборотино не отчитат, не плащат корпоративен данък и го крият.
Който работи, трябва да си плаща данъците. Затова казах, че не е добре направен закона”, добави Цонев. 

Жельо Бойчев от БСП подчерта, че този закон, внесен от ГЕРБ, е пореден пример, че ГЕРБ обещава едно, а прави точно обратното. 
Този вид данък се въвежда без становище на МФ какъв ще бъде ефектът и последствията от него. Ваше право е да си въвеждате нови данъци, но не виждам никакво основание да правите промени в Закона за автомобилните превози”, заяви Бойчев. 

Независимият депутат Велизар Енчев призова Менда Стоянова да не се крие и да каже чии интереси обслужва. 

От своя страна Менда Стоянова даде лично обяснение, като заяви, че е лобист за държавния бюджет и призова да се даде възможност на всички обикновени хора, карайки такси, да го правят за своя сметка.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини