Проф. Огнян Герджиков: Справедливостта е най-дефицитната стока в България

В България има дефицит на справедливост, професионализъм, диалог и морални устои, а неграмотността е най-тежката болест на нашето общество. Това коментира пред БТА проф. Огнян Герджиков. Той беше в Ловеч, където представи книгата си "Аз не бях политик".

"Справедливостта е най-дефицитната стока в България. Ние сме нетърпеливи, правим грешки по пътя към демокрация, затова има много недоволни, затова хората излизат на протести. Непрекъснато говорим за реформи, а всъщност на практика почти не стават. Там, където се правят, срещат съпротивата на старото и трябва наистина много силна политическа воля и подкрепа, за да се направи нещо различно, от това което е", коментира проф. Герджиков. 

Той припомни, че България е влязла в рецесия, в икономическа криза, след 2008 г., от която много трудно се излиза, а за нас като че ли е най-трудно. "На моменти личи как не умеем добре да се справим с управлението на страната и правим грешки, затова пътят ни е стръмен, трънлив, не такъв, какъвто ни се иска на всички", посочи проф. Герджиков.

"Обичаме да прибързваме, правим нещата от днес за утре, без да ги обмисляме и това особено важи в областта на законодателството", смята професорът. Според него не достига диалогизмът в парламента, той е дефицитна стока. "Нещата трябва да се премислят, но спокойно, с поглед напред. Тогава се правят решително и неотстъпно, стига човек да е убеден, че изработеното ще даде резултат. Не трябва веднага да се иска резултат, а в перспектива", каза проф. Герджиков. 

Според него, за да са сигурни за своето бъдеще, на хората им трябва добре действаща система за сигурност. За да се оттласнем от дъното основното е образованието - то е нещо, което не дава плод от днес за утре, а в перспектива, каза проф. Герджиков. Не трябва да се допуска да има млади хора, които да не ходят на училище, това трябва да е закон Божий, отбеляза той. По думите му моралните устои се възпитават още в семейството, след това от училището и обществото, но в това отношение има известен дефицит.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини