Полицаи от цялата страна протестират пред парламента

Хиляди служители в сектор за сигурност се събраха пред Народното събрание на национален протест, чието начало беше дадено с националния химн, изпълнен от затворническа надзирателка, съобщи агенция Фокус".

Протестът се провежда въпреки оттеглените от правителството промени в проектобюджета за догодина, които засягат служителите на МВР и които предизвикаха полицейски протести в цялата страна.

В началото на протеста, който се провежда на професионалния празник на полицията, протестиращите служители отдадоха почит на загиналите си колеги като в продължение на минута стояха клекнали.

Движението по бул. "Цар Освободител" е блокирано. Продължават да пристигат автобуси от цялата страна с полицаи и надзиратели.

Преди началото на протеста беше обявено, че той е срещу политиката, съсипала и съсипваща националната сигурност в България през последните десетилетия и като отговор на атаките срещу служителите на МВР, чиито авторитет е бил свален до минимум. Протестиращите освиркаха финансовия министър Владислав Горанов.

Синдикатите обясниха, че ще бъдат отменени само планираните за следващата седмица прояви, но стачната готовност ще се запази - в зависимост от това дали ще бъдат спазени обещанията, поети от МВР и депутатите, участвали на извънредното заседание на Съвета за социално партньорство днес.

"Служим на народа на Република България и ще го правим въпреки нашите управници. Срам ме е, че се подиграват с нас така", заяви на протеста председателят на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) Иван Петров, цитиран от агенция "Фокус".

"Ние не сме тарикати. Не можем да си ползваме отпуските, защото работим непрекъснато, поради недостиг на хора в системата", добави той пред присъстващите и обясни, че ако ще се правят реформи, трябва да се започне от Народното събрание.

Протестиращите полицейски служители скандират "Оставка" на правителството.

По време на протеста бе обявено, че 16 полицейски синдиката от Европа, сред които от Холандия, Австрия и Германия, подкрепят протеста на българските служители от сектор "Сигурност". Пред събралите се протестиращи бе прочетено писмо от полицейския синдикат в Сърбия, който също подкрепя протеста.

Полицаите, които са на работа и следят за реда, носят ленти с цветовете на българското знаме, на които е написано, че са солидарни с протеста на техните колеги. Обстановката е спокойна.

Малко след 15.30 часа приключи протестът, но движението по бул. "Цар Освободител" все още е затворено. На него беше взето решението той да продължи на 12 ноември, когато се очаква на първо четене да бъде приет законопроектът на бюджета за 2016 г. Тогава служителите на сектора за сигурност отново ще се съберат пред сградата на Народното събрание от 13 до 20 часа.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини