Инсталираха Гергьовденски дъжд в музея в Хасково

    Огнедишащ змей, Гергьовденски дъжд и още любопитни инсталации могат да се видят от днес в залата на втория етаж на музея в Хасково.

    Те са част от изложбата на Регионалния етнографски музей-Пловдив “Народна астрономия и астрология“.

    Експозицията гостува от днес, ден след официалния празник на Пловдив - 6-ти септември и в навечерието на Деня на Хасково - 8-ми септември.

    Тя е нетрадиционна, защото експонатите илюстрират народните вярвания и представи, разказа при откриването директорът на Пловдивския музей доц. Ангел Янков.

    Чрез инсталации и с предмети от фонда на пловдивчани са представени още дъгата, облаците, вихрушката и как те са възприемани като фактори, определящи живота на предците ни.

    Всяко българско село, особено в Южна България, във време оно си е имало Змей покровител и защитник. Хората силно вярвали, че има необичайни сили, които им помагат. Така например в изложбата е показано ковчежето, в което са заключени злините на дъното на морето, пазено от Св. Илия. Тази и още интересни истории и вярвания на предците ни разказа уредникът от Регионалния етнографски музей -Пловдив и един от кураторите на изложбата Грозделина Георгиева.

    Тя призна, че до момента на изложби са правили два пъти инсталацията Пеперуда и в двата случая е завалявал дъжд.

    Чрез интересните интерпретации и съпътстващите инсталациите текстове зрителите разбират още защо преди хилядолетия хората са слагали режещите предмети с острото нагоре. Вярвало се, че те действат магично и разрязват небето, за да няма градушки в разгара на прибирането на реколтата. Затова и на централно място в залата е подредена инсталацията, описваща представата на хората за Гергьовденския дъжд, смятан за най-благодатният.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини