Зараза от кучешка тения сред децата в Кърджали

Броят на заразените от кучешка тения в област Кърджали е три пъти по-висок от средния за страната, сочат дан­ните на регионалната здравна инспекция. Международен проект, изследвал хората в три общини на областта, сочи, че болните са многократно повече от официално обявените.

В Кърджалийско има активни огнища на зараза, твърдят медиците. Само от началото на тази година са регистрирани 15 заразени от паразита. Четири от тях са деца - от Кърджали и от селата Багрянка, Чуково и Пелин. През първото шестмесечие на миналата година заразените са били 17, три от тях са деца. В кирковското село Шопци след спукване на киста от ехинококоза почина 23-годишен младеж. Лекарите са притеснени от тенденцията да се увеличава броят на заразените деца. Пострадалите са основно от селата, където социалният статут на населението и спазването на лична хигиена са на по-ниско ниво от градовете.

Основната причина за увеличаването на заболелите е практиката кучетата в района да се хранят с вътрешности на заклани животни. Многото нерегламентирани сметища, на които често се изхвърлят отпадъците от кланиците, и големият брой бездомни кучета също влошават общата картина. Кучетата се заразяват от вътрешностите на болните животни и стават преносители на паразита. Яйцата на кучешката тения попадат в околната среда чрез техните изпражнения, а оттам заразяват и човека, обяснява д-р Марин Мухтаров, независим общински съветник в Кърджали, който подготвя докторантура за разпространението на кучешката тения в региона.

Той припомня, че България е на първо място в Европа по брой на заразени от смъртоносния паразит. Ако заразеният не се лекува, може да се стигне и до летален изход.

Специалистите препоръчват:

 Плодовете и зеленчуците да се измиват обилно с вода преди консумация. 
 При досег с куче ръцете задължително да се измиват със сапун.
 Собствениците на домашни кучета редовно да им дават лекарства срещу вътрешни паразити.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини