Тревожна статистика :29 болни от кучешка тения сред 3817 прегледани в Кърджалийско

29 болни от кучешка тения бяха открити при прегледите на 3817 души в Кърджалийско. Броят на заразените от смъртоносната болест е много голям,като има предвид, че досегашните данни сочат,че в Кърджалийска област носители на кучешката тения са 9,9 лица на 100 000 жители. Тревожната картина бе разкрита по време на безпрецедентни по мащабността си изследвания в три общини на Кърджалийска област: Кърджали,Ардино и Крумовград. В община Ардино са изследвави с ехограф 1851 жителите от 42 населени места. В община Крумовград са проверени 1656 души от 54 села. В община Кърджали екипи от специалисти работят в 4 населени места. Прегледани са 350 човека.

Мащабните изследвания се извършват по проект Heracles ,чийто координатор е проф.Каменна Вутова. Проектът се финансира от Европейската комисия. Идеята е на колектив специалисти от Италия. Целта е да се направят изследвания в Румъния, България и Турция,страни в които има ендемично разпространение на кучешката тения. Както вече писахме Кърджалийска област е трета в страната по заболеваемост на населението от кучешка тения след Сливен и Ямбол.

Нашата задача бе да извършим безплатни прегледи на възможно по-голям брой жители на областта. Искахме да проверим и доколко се знае за нея. Оказва се,че хората са малко информирани. Знае се в малко села, където има оперирани. Нужна е профилактика и по добра информираност,посочи проф.Каменна Вутова. Според нея са малко районите, от които в Министерството на здравеопазването постъпва актуална информация, каквато е Кърджалийска област. Заслугата е на д-р Марин Мухтаров,който от две години изследва проблема.

Кърджалийският район е специфичен. Изисква се голяма мобилизация на медицинските работници. За съжаление специалистите са малко, посочи директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц.д-р Жени Стайкова. Тя каза, че в центъра ще анализират резултатите от проучванията за да се извърши превенция.

Кучешката тения се предава чрез изпражненията на кучето , които разнасят заразни микроскопични яйца върху тревата, плодовете, зеленчуците, водата, козината на животното. Подобно на човека се заразяват и домашнтните животни. Когато стопаните дават сурови вътрешности от заклания добитък на кучетата, кръгът се затваря и болестта става неизкоренима.. Яйцата попадат в тънките черва на човека,излюпват се зародиши, които чрез кръвта достигат до всички внътрешни органи и тъкани, където се развиват кисти. При спукването им често краят е фатален.

Проблемите с борбата с кучешката тения бяха обдсъдени на семинар в Кърджали, на който участваха водещи специалисти сред които проф. Каменна Вутова,проф.Тотяна Червенякова,д-р Жени Стайкова,д-р Марин Мухтаров и др

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини