180 подписаха промените в конституцията. Вестниците в събота

Внасянето на промените в конституцията в парламента е водеща тема за съботните вестници.

„Председателят на парламента Цецка Цачева и група народни представители, заедно с Цветан Цветанов, внесоха в деловодството новия законопроект за промяна в конституцията след като събраха 180 подписа.
Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев, който по-рано каза, че няма да подпише проекта за промените, съобщи, че след проведена кратка среща в стаята на ПГ на ГЕРБ, е сложил подписа си под проекта, пише БГНЕС.
Това ще е трети вариант за реформа на Основния закон, който народните представители дебатираха през последната седмица.
Депутатите от БСП и от "Атака" не са сложили подписите си под новия законопроект..." - в. „Стандарт".

„Промени в конституцията, подписани от 180 депутати, бяха депозирани в 14,20 ч в петък в деловодството на парламента.
Те са на всички депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и ДПС. От БДЦ се подписаха всички без един, който е в чужбина. От АБВ пък дадоха нужните за конституционно мнозинство 3 гласа. По-рано лидерът им Георги Първанов, който дойде на среща с депутатите си в НС, обясни, че ще се подпише само председателят на групата, понеже в партията имат забележки и държат те да бъдат изчистени между двете четения.
След името на шефа на парламента Цецка Цачева най-отгоре в списъка с вносители са тези на лидерите на групите - Цветан Цветанов, Радан Кънев, Найден Зеленогорски, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Светлин Танчев, Красимира Ковачка, Борислав Борисов и Лютви Местан..." - в. „24 часа".

„Необходимите 180 подписа, за да се ускори процедурата по приемането на новия проект за ремонт на конституцията, бяха събрани вчера много трудно след редица компромиси и поставяне на условия до последния момент.
Точно в 14,20 ч. депутатът от РБ Димитър Делчев положи последния, златния подпис в стаята на ГЕРБ, след което законопроектът веднага беше депозиран в деловодството на НС. До ранния следобед той отказваше да парафира новия консенсусен проект, защото това било отстъпление на блока пред избирателите им. Вчера сутринта Радан Кънев обясни пред Нова тв, че „23-ма (колкото е групата на реформаторите - б.р.) променят конституцията само с картечница". Пред „Преса" Делчев му възрази, че „неговата картечница е словото и ще се бори докрай". Той се позова на решение на ДБГ от четвъртък следобед, огласено час след като Кунева, Борисов и другите лидери си стиснаха ръцете и обявиха, че са постигнали консенсус. Позицията на Изпълнителния съвет на ДБГ отпреди ден гласи, че дава мандат на депутатите си да подкрепят проекта „по съвест". Освен това Делчев негодуваше, че ги карали да се подписват на бял лист, без да им покажат текстовете, които ще внесат..." - в. „Преса".

„Новият проект е подписан от всички 83 депутати от ГЕРБ заедно с изключения Здравко Димитров, всички 36 депутати от ДПС, останалите 22 от Реформаторския блок, всички 19 от Патриотичния фронт, всички от Българския демократичен център без един, който е чужбина, трима независими, както и трима от АБВ - Борислав Борисов, Кирил Цочев и Лъчезар Никифоров. От партията на Георги Първанов обясниха, че слагат само няколко подписа с цел да покажат, че са за реформа и остават в дебатите. Иначе имали някои съображения. Първоначално щяха да дадат 1 параф, а след това да допълнят липсващите бройки до 180. Щом стана ясно, че един от РБ липсва, и от АБВ се запънали да го дадат, разказаха от „кухнята" на мнозинството..." - в. „Труд".

„Въпреки указанията на Венецианската комисия и ПАСЕ прокурори да не назначават съдии и обратно, парламентът ще може да го прави и така да обезсмисли разделянето на колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС). Промените в конституцията няма да ограничат политическите партии в избора им какви хора да вкарват в двете му камари. Реално във всяка от тях ще могат да попаднат всякакви магистрати, адвокати и научни работници.
Това става ясно от стенограмата на председателския съвет на лидерите на партии в сряда. На него бяха лансирани промените, по които в крайна сметка се постигна консенсус. Въпросът се повдига от депутата от БСП Янаки Стоилов. "Това съотношение, в което съдиите и прокурорите ще бъдат представени - било то като отделни колегии, напълно изключва възможността да бъдат избирани юристи, които са адвокати, преподаватели", казва той. Стоилов припомня, че ограничението двете колегии да се състоят само от прокурори или съдии, може да доведе до проблеми. "Нека да припомня, че първият ВСС беше разтурен заради това, че не е дадена възможност в него да участват представители от всички юридически професии", казва той.
Шефът на НС Цецка Цачева обаче бързо го успокоява, че няма такова ограничение. "Извинявам се, че ви прекъсвам, г-н Стоилов, парламентарната квота е 11 човека, 6 съдии, избрани от общото събрание. Двамата големи - председателят на Върховния административен съд и Върховния касационен съд, и 6 човека от квотата на парламента, където няма изрично условие това да са само съдии", казва тя.
"Вие не предвиждате да са само съдии", заявява Стоилов. "Няма такъв текст... Могат да бъдат учени и така нататък, но това е друга тема", отвръща Цачева. В същия дух се изказва и премиерът Бойко Борисов. "Това не би трябвало да ви притеснява, тъй като от парламентарната квота на двете колегии ще отиде такъв вот", обяснява той..." - в. „Сега".

„Президентът Росен Плевнелиев определи постигнатия в Народното събрание  консенсус за промени в конституцията като силен знак за национално отговорно действие и за политическа решителност за смислени реформи с дългосрочен позитивен ефект за нацията.
В отговор на журналистически въпроси държавният глава коментира, че няма резерви към консенсусните предложения за изменение на основния закон и ще продължи да подкрепя съдебната реформа до окончателното й реализиране.
Президентът Плевнелиев посочи, че трите полета на съгласие за конституционни промени са смислени и са част от голямата идея за реформиране на сектор "Правосъдие". "С този позитивен акт на промяна ние показваме, че нашата демокрация работи и че ние можем да подобряваме обществените системи", заяви президентът.
Държавният глава посочи, че занапред в дебатите трябва да се чуят добрите идеи за промените в основния закон. Убеден съм, че ще работим в режим на широко политическо съгласие, за да променим и Закона за съдебната власт,  процесуалните закони и всички останали основополагащи нормативни актове, които са част от визията за съдебна реформа, каза президентът и допълни, че сега не е времето за оставки, тъй като има много смислена работа за вършене..." - в. „Дневник".

Вестниците цитират президента Плевнелиев и по международни теми.

„Никой от нас няма да се успокои, докато не бъдат изправени пред съда тези, които извършиха, но и тези, които мотивираха и организираха атентата в Сарафово през юли 2012 г. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената церемония, на която удостои посланика на Държавата Израел у нас Шаул Камиса Раз с орден „Стара планина" втора степен. Дипломатът получи от държавния глава висшето държавно отличие за приноса му за развитието на двустранните отношения между Република България и Държавата Израел и по повод отпътуването му от страната ни.
Държавният глава заяви, че сътрудничеството между службите за сигурност между България и Израел никога не е било по-ефективно и базирано на дълбоко доверие, споделяне на ресурси и на убеденост в общото ни бъдеще на мир и демокрация. В словото си президентът открои подкрепата на израелската страна в трудните моменти след атентата на българска земя, при който загинаха петима израелски и един български гражданин.
През последните години отношенията между България и Израел придобиха стратегически характер. В основата им е силната и дълбока връзка между двата приятелски народа, които споделят обща история и общи ценности, каза още президентът Росен Плевнелиев. По време на мандата на посланик Шаул Камиса Раз сътрудничеството между двете държави беше надградено в широк кръг от сфери от взаимен интерес, допълни държавният глава, като припомни и активния политически и експертен диалог между двете страни, включително на най-високо равнище..." - в. „Труд".

„Вярваме, че в Европа след Втората световна война граници със сила не трябва да се местят, категоричен ба президентът Росен Плевнелиев по време на втория ден от Годишната среща на министъра на външните работи с посланиците на Република България, предаде "Фокус". За ситуацията в Русия, Плевнелиев коментира, че никой не иска да води ефективна война.
"Същевременно виждаме невиждано противопоставяне между ЕС и Русия. България застана категорично зад наложените санкции. Русия трябва да се върне на масата за преговори, за да бъде Европа стабилна. За съжаление, сме свидетели на местене на граници със сила, окупация на чужда територия, действия за дестабилизиране. Няма как да не се притесняваме. Заставаме зад върховенството на закона. България не е срещу Русия, вярваме, че в Европа след Втората световна война граници със сила не трябва да се местят", заяви Плевнелиев. По думите му, всяка криза е започнала, защото някой е нарушил върховенството на закона. "Украинската криза няма да бъде решена от днес за утре. Големият въпрос е дали ще имаме замразен конфликт или трайни усилия за дестабилизиране, както и икономически фалит на Украйна. Никой не вярваше, че нямахме достатъчно механизми за диалог. Това обаче се случи. Украинската криза променя правилата на играта", посочи Плевнелиев.
По думите му, гръцката криза има много аспекти. "Искаме гърците да намерят стабилност и решения. Желаем им доброто. Работим и ги подкрепяме максимално. Брюксел не е удобното извинение за национални бездействия. Ако вие откажете да се реформирате,
Брюксел не ви е виновен. Харесвам думата финансова дисциплина. Не очакваме растеж, който да бъде напомпан с кредити да бъде устойчив. За да растат някои държави, първо трябва да прогресират", допълни Плевнелиев..." - в. „Стандарт".

Всекидневниците съобщават за пожар в горите край Рилския манастир.

„Треви и храсти горят в района на природен парк "Рилски манастир", съобщи "Фокус" като се позова на директора на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов.
До мястото се стига само пеша, а пътят отнема около 2 часа...
Министерството на отбраната изпрати военен хеликоптер...
Причината все още не е определена." - в. „Дневник".

„Над Рилския манастир гори пожар, продължава да бушува навлезе в Рило-манастирската гора. Хеликоптерът, който направи две облитания и изсипа две кофи вода, се повреди, предаде БГНЕС от Благоевград.
Към 13.15 часа пожарът излезе на ръба на билото, спускащо се от връх Баучер към Рилския манастир. При преминаването на билото огънят навлезе в Рило-манастирската гора, изгоряха няколко бора, намиращи се по склона между ръба на билото и река Друшлявица.
Пламъците бушуват на километър и половина по въздушна линия от Рилския манастир. Левият фланг на река Друшлявица, който вече гори, се спуска на входа на самия манастир.
След две облитания, при третия заход, двигателят на военния вертолет Ми-17, изпратен от авиобаза Крумово, се развали и той се върна в град Рила..." - в. „Сега".

„Военен хеликоптер, десетки горски служители и доброволци участват в гасенето на пожара край Рилския манастир. Пламъците обхванаха 50 декара треви и храсти, информира БГНЕС...
Пламъците бушуват в района на връх Върла, на 5 километра североизточно от Рилския манастир.
На място има близо 80 човека, сред които служители от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, работници от Рилската обител и 55 души от Югозападното държавно предприятие, които участват в борбата с огъня...
Преди седмица източници рилското корито казаха пред БГНЕС, че скоро в Рила ще избухне нов пожар в района на Рило-манастирската гора, която се стопанисва от едноименната обител.
Преди три години голям пожар в местността "Празна торба", намираща се в дясно от Илийна река, изгоряха стотици декари борова гора, която в последствие бе изсечена от фирма, базирана в якорудското село Аврамово и преработена за дървесина..." - в. „Преса".

„Група от 20 румънски туристи, които са били на екскурзия в Рилския манастир, с се включили в гасенето на пожара в Рила. Чуженците били в светата обител, когато разбрали, че наблизо гората гори, а гасенето е затруднено и става само на ръка.
Румънците веднага проявили интерес и тръгнали към мястото, за да помагат.
Хеликоптер МИ-17 от ВВС и над 100 служители на Дирекция "Национален парк Рила", Дирекция на Природен парк "Рилски манастир", ЮЗДП, РДГ-Кюстендил, Рилската Света обител и пожарникари от Рила участват в гасенето и ограничаването на пожара на територията на резерват "Риломанастирска гора" под Додов връх.
Засегната е високопланинска растителност и гора от смърч, бял бор и дъб, между местността "Калугерски дол" и до изворите на река Друшлявища.
Експертната оценка, направена от служителите на дирекцията на парка е, че обхванатата от пожара територия е с надморска височина 2000-2100 метра, на трудно достъпен терен, с наклон над 50 градуса и е разпространен на площ от 10 хектара..." - в. „24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини