188 певци,инструменталисти и танцьори показаха в Кърджали,че Тракия е жива

    188 певци, инструменталисти и танцьори се надпяваха и надиграваха на тазгодишния 17 Национален тракийски събор „Кърджали 2015”. Участници се бяха стекли от Кърджалийска област, Пловдив, Старозагорско, Димитровградско. Тазгодишният събор бе съчетан с регионалния преглед за националния събор в Копривщица, който е ще е под патронажа на директора на ЮНЕСКО Ирена Бокова.

    Мало и голямо се включи в днешните надпявания и надсвирвания. Тук бяха детската фолклорна група „Звездица” при НЧ”Тракия 2009”-Кърджали, Танцов състав при  младежко тракийско дружество-Кърджали, Женска фолклорна група при народно читалище „Светлина” с.Малък Девесил и много други. Пяха Христина Белярова, Гинка Матева , Димитър Стамов.

       Съборът бе съпътстван от изложба в памет на тракийци и геноцидът над тях.

    Съборът бе документиран от операторът Михаил Абаджиев. Той не пропуска проява на тракийци, заснима ги и ги предоставя безвъзмездно на Съюза на тракийските дружества.

    Тази година гости на събора бяха народният представител Цвета Караянчева, областният управител Илия Илиев, Румяна Вълчева,председател на Тракийския женски съюз. Приветствие от името на председателя Красимир Премянов поднесе Краснодар Беломорски, член на ръководството на СТДБ. В него се подчертава,че Родопите винаги са били сърцето на Родината и в тях е заложен българския дух.

    Председателят на ТД”Димитър Маджаров” Яни Янев откри събора,В словото си той подчерта,че никой не е забравен, че на сцената ще бъдат потомци на малоазийски българи,тракийски бежанци от Егея,родопчани. Много традиции остават в страни от ежедневието и наш дълг е да ги съхраним, посочи Янев.

    Приветствие поднесе и областния управител Илия Илиев.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини