Тарикати въртят печеливш бизнес с крадени кучета за Гърция, малцина са заловените

      Печеливш бишзнес с кражба и продажба на елитни ловни кучета от  Кърджалийско за Гърция въртят тарикати от погранични градчета и села в Източните Родопи. Практика от години е да се подмамват четириноги , предимно гончета за лов на диви прасета и зайци  и да се предлагат на заможни ловци в Северна Гърция. Едно гонче може да достигне цена от 3000 евро. Мустафа М, от Кърджали споделя за „Заман“, че само за последните няколко години са му откраднали и продали в Гърция 3 елитни кучета.
     Обикновено наглите апаши остават ненаказани. Има обаче и изключения. Наскоро бяха заловени двама златоградчани , откраднали ценно ловно куче от село Априлци ,Кирковско, което е в непосредствена близост до границата. З.Х. и Ю.С. натоварили четериногото в „Рено“ и отпрашили за Златоград. Кражбата била разкрита, а кучето оценено на смешната сума от 200 лева.Организаторът на кражбата вече е съден за подобно деяние и ще лежи в затвора, а неговия партньор отнася пробация. Скандалното е,че на първа инстанция Районният съд в Момчилград ги оправдал, но Окръжния съд в Кърджали отреди да получат заслуженото. З.Х.ще търка наровете в затвора в продължение на 6 месеца. Ю.С.ще се подписва при пробационен служител в продължение на година и два месеца.
     Председателят на Дружеството на ловците и риболовците в Кърджали Васил Дончев сподели, че търговията с расови кучета зад граница вече е придобила епидемиологични мащаби. Краде се от цяла България. Използва се обстоятелтвото, че хората по границата в Източните Родопи  имат роднини в Гърция и  прекарват животните по определени канали. Постепенно канали се остановили и в Свиленгродско.
     Гърците са маниаци на тема хубави гончета. Те ги получават наготово, добре обучени. Плащат по 2000-3000 евро. През последните месеци се чувства намаляване на контрабандата,поради тежката криза в Гърция,която удари по бюджетите и елитните ловци в южната ни съседка,каза още Васил Дончев.
    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини