IBM създаде интелигентни онлайн реклами, които отговарят на въпроси

IBM ще предлага нов тип интелигентни онлайн реклами, съобщава онлайн изданието AdWeek. Рекламите се управляват от суперкомпютъра Watson, който е в основата на проекта за развитие на изкуствен интелект на компанията.

Идеята е интернет рекламите да не бъдат просто привличащи вниманието картинки, видео и текст, а да са полезни на потребителите с добавена стойност. Watson Ads ще позволяват на потребителите да задават въпроси, както чрез текст, така и чрез глас. След това рекламата веднага ще им дава отговор, като не е задължително той да е обръзван с конкретен продукт.

Първоначално новите реклами ще бъдат пуснати пробно на сайта Weather.com и съпътстващото го мобилно приложение. Постепенно умните реклами ще могат да се използват и от други сайтове и платформи.

"Постепенно минаваме отвъд търсенето по ключови думи и отиваме към използването на натурален език и получаването на смислени и конкретни отговори", коментира Джереми Щайнбърг, ръководител на отдел "Продажби" в The Weather Company.

Щайнбърг дава и конкретен пример как ще работят рекламите. Те няма да разчитат само на един конкретен рекламодател, а ще могат да дават препоръки от множество компании според питането на потребителя. "Например мога да попитам рекламата какво да сготвя за вечеря. Watson ще анализира въпроса и на базата на наличната информация, местоположение, час и дори метеорологичното време, ще може да дава препоръки за конкретни рецепти", казва Щайнбърг.

Умната реклама ще може също да задава доуточняващи въпроси на потребителя, например с какви съставки разполага, какви са вкусовите му предпочитания и др. В процеса на разговора и даването на отговори, рекламата ще може да предлага и конкретни продукти, промоционални кодове за отстъпки и др.

Самите рекламодатели ще получават и по-подробна статистика какво точно интересува потребителите и при кои въпроси и ситуации техните продукти се радват на интерес. "Всичко това ще помогне на развитието на индустрията и ще поведе тенденцията как разбирането на контекста може да подобри рекламите", коментира Щайнбърг.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини