Милко Багдасаров и Вълчо Милчев с най-високите отличия в БАН

Награждаването на славейковци е в чест на годишнина на УчИМИ

В големия салон на Българската академия на науките се състоя честване на 15-годишнината на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ). Присъстваха академици, представители на институции и неправителствени организации, учители, ученици, които демонстрираха своята подкрепа за Ученическия институт. Кърджали бе представен от директора на СОУ „Петко Рачов Славейков” Милко Багдасаров, учителя по математика Вълчо Милчев и учениците от същото училище Иван Герганов /най-успелия математик на Кърджали и носител на стипендия “Кърджали”/ и Цветелина Карамфилова от 9 клас, която е сред най-обещаващите млади математици в страната.

Участниците бяха поздравени от председателя на БАН академик Стефан Воденичаров, зам.-министъра на МОН проф. Николай Денков. В своето слово председателят на Съюза на математиците в България академик Петър Кендеров посочи, че Ученическият институт е част от българската система за откриване и развитие на математически дарования от международно значение. Бе прочетено и приветствено писмо от президента на България Росен Плевнелиев.

На този изключително висок форум бяха връчени и награди по случай годишнината. В категорията директори на училища бяха наградени с плакет ръководителите на 7 елитни училища в България, сред които и Милко Багдасаров, директор на СОУ „Петко Рачов Славейков”. Също с почетния плакет бяха удостоени и четирима учители от България /двама по математика и двама по информатика/, чиито ученици са получили най-много отличия в състезателните конференции на Ученическия институт по математика и информатика през тези 15 години. Един от двамата удостоени с високата награда математици е Вълчо Милчев, ръководител на Школата по математика на СОУ “Петко Рачов Славейков”, който вече повече от 10 години открива, подготвя и подкрепя най-талантливите деца на Кърджали в сферата на точната наука. “Няма по-голямо признание за нас. Днешните награди са изключителна чест, но и още по-голяма отговорност”, сподели директорът на училището за шампиони Милко Багдасаров.

По време на тържеството бяха отправени благодарности към няколко общини в България, сред които община Кърджали, за оказаната подкрепа на талантливите ученици за участието им в конференциите и изследователските школи.

Заслужава да се отбележи, че постижението на СОУ „Петко Рачов Славейков” е още по-значимо поради факта, че славейковци участват в Ученическия институт само през последните 10 години.

След завършването на тазгодишните абитуриенти на СОУ “П. Р. Славейков”, чийто преподавател бе ръководителят на Школата по математика, Вълчо Милчев се подготвя през следващата учебна година да поеме часовете по математика на новия випуск осмокласници в езиковите паралелки на училището. Очаква там да намери поредните талантливи математици, с които да работи в следващите пет години, за да не отстъпи от достигнатото ниво на конференциите и изследователските школи на УчИМИ.

Накратко за уникалните постижения на Школата по математика с ръководител Вълчо Милчев

 Ученици от Школата по математика при СОУ „Петко Рачов Славейков” с ръководител Вълчо Милчев са разработили 40 проекти по математика за годините от учебната 2005/2006 г. до 2014/2015 г.

Школата по математика при СОУ „Петко Рачов Славейков” затвърди позициите си сред лидерите на националните конференции по математика. Статистиката сочи, че за последните 10 години по брой отличени проекти четири училища се откъсват с впечатляваща преднина пред останалите: Софийската математическа гимназия, Образцова математическа гимназия – Пловдив, СОУ „Петко Рачов Славейков” – Кърджали и Националната природоматематическа гимназия. Следват математическите гимназии в Русе и Варна и др.

В резултат на отличното си представяне всяка година ученици от „Славейков” получават покани да са сред участниците в Националната лятна изследователска школа по математика - общо 26 участия за 10 години.

Над 25 са общо публикациите на Вълчо Милчев и неговите ученици в математически списания в България, САЩ, Канада, Русия и Испания. През 2013 година бе отпечатана и книга на учителя „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред” – разработка върху задачи от международни и национални олимпиади. Изданието е в препоръчителния списък за извънкласните школи по математика в България. А статия на Мария Петкова, бивша ученичка на СОУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали, намери място в препоръчителната литература в специализирания руски сайт по геометрия  в раздела по комбинаторна геометрия, като подходяща за руските ученици.

Изключителни са постиженията на Иван Герганов – ученикът с най-много високи математически отличия в историята на Кърджали. Тази година той е първенецът на випуска в Кърджали и носител на стипендия „Кърджали”, за радост на неговия учител по математика Вълчо Милчев. Първенци и удостоени със стипендия „Кърджали” са още възпитаниците на Школата по математика на „Славейков”: Живко Георгиев /2008/, Мария Петкова /2010/, Гюлбеяз Ахмед /2013/. Наградата на „Ротари клуб” заслужиха абитуриентите от школата по математика: Овсанна Черкишян /2007/, Нермин Халим /2008/, Маринела Петкова /2013/, Хубен Иванов /2015/.

За следващата учебна година ръководството на СОУ „Петко Рачов Славейков” е набелязало нови начинания в областта на подготовката по математика, каза директорът на престижното училище Милко Багдасаров.

Ръководителят на школата Вълчо Милчев изпрати поредния си випуск и вече очаква попълнение от талантливи осмокласници.

 Иван Герганов първенец на випуск 2015 в Кърджали

 За девета година община Кърджали връчи на 24 май Стипендия „Кърджали”. Първенецът тази година е Иван Герганов от СОУ "Петко Рачов Славейков". Главните постижения на експредседателя на Ученическия парламент са в областта на математиката – той е ученикът с най-много национални и международни математически отличия в историята на Кърджали. Да припомним някои от неговите отличия:

- Златен медал от EXPOSCIENCEEUROPE 2012, Русия, юли 2012;

- Бронзов медал от InternationalScienceFair, Хонг Конг, октомври 2012;

- Участие в отбора на България в EXPO-SCIENCESINTERNATIONAL 2013, Абу Даби;

- Първо място Международно състезание по математика за учениците от средните училища в град Скопие, май 2013;

- Второ място в Международния конкурс „Математика и проектиране” в Москва, май 2012;

- Грамоти за отлично представяне в ученическите секции на Пролетните конференции на Съюза на математиците в България – 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 – рекордно постижение за випуск 2015 в България;

- Успехи в Националния конкурс „Млади Таланти” в София: Шесто място в България през 2012 и пето място през 2013, Сертификат за отлично представяне през 2014, 2015;

- Първо място в Националния конкурс „Математика и проектиране”, София 2012;

- Бронзов медал в Националното състезание по математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки с чуждоезиков профил, 2013;

- Две статии по комбинаторика, публикувани в специализираното списание „Математика”;

- Пети резултат за България в международно математическо състезание Австралийско кенгуру, 2013;

- Златен медал по математика в националния етап на Цветната олимпиада 2014;

- Математическо състезание Европейско Кенгуру – първо място в областния етап – 2012, 2013, 2014;

- Първо място в математическото състезание „Черноризец Храбър” в Хасково – 2011, 2012, 2013, 2014;

- Първо място на областния кръг на олимпиадата по математика – 2011, 2012, 2014, 2015;

- Областен математически турнир: Първо място – 2010, 2011, 2012, 2013 и носител на купата 2014;

- Първо място на математически турнир „Иван Салабашев”, гр. Къджали, 2010, 2011, 2012, 2013.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини