Отхвърлено е искането за разваляне на концесиите за злато

Парламентът отхвърли предложение на "Атака" за прекратяване на действащите концесионни договори за добив на злато, ценни и редки метали.
За проекта гласуваха 48 народни представители, против бяха 43 депутати, а 47 се въздържаха, предаде БТА.

Според вносителите фирмите-концесионери работят при пълна непрозрачност, при условия на тежки и системни нарушения на екологичното и трудовото законодателство, а и извършват технологични операции при добива, които застрашават околната среда. 

От "Атака" смятат, че е необходимо да бъде разработена стратегия, както и специализирана детайлна нормативна уредба по отношение на добива на злато, ценни и редки метали, която да постави на здрава основа развитието на този перспективен отрасъл. 

Волен Сидеров призова да бъде прекратена тази концесия докато е време, защото всяко удължаване щяло да доведе до "нови и нови ограбвания".

"Вече 16 години златото, медта и среброто, плюс още над осем елемента, се добиват в Челопеч от чуждестранна фирма без абсолютно никакъв контрол от страна на българската държава", обяви в своите мотиви лидерът на "Атака" Волен Сидеров. 

Като доказателство той посочи факта, че за периода от 1999 година до 2014 година или около 15 години, не е направен нито един одит на фирмата концесионер от Сметната палата. Според Сидеров това е свидетелство за абсолютната безотговорност на институциите, които трябва да осъществяват контрол какво се добива и какво се изнася от страната. 

На концесия мината в Челопеч е дадена без търг, припомни Сидеров. Това се случва, след като държавната фирма "Челопеч майнинг" се изкупува от чуждестранна фирма, след което тази фирма получава автоматично правото на концесия.

Това е сделка за 5 млн. долара, каза Сидеров и цитира отговор на министъра на енергетиката от преди дни в Народното събрание, според който за тези 15 години държавата е получила 69,8 млн. лева от концесионни такси.

"Това е 70 млн. лева за 15 години, като за това време това е донесло 7 млрд. лева печалба на фирмата концесионер, тъй като концесионната такса е около 1%. В момента тя е под 1%"
, каза Сидеров и обяви награда от 10 лева на всеки, който посочи друга държава в света, която позволява златото й да се изнася за под 1% такса.

Дори в Судан, където управлява военна ислямистка хунта, концесионната такса е 5%, посочиха вносителите. 

Според "Атака" има достатъчно данни за нарушение на концесионния договор, като напримерпреработването в друга държава и избирателната обработка на находището.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини