Неофициално: Пеевски и роднините му са успели да избягат от КТБ, Доган - не

Собственичката на медийни компании Ирена Кръствена, синът й и депутат от ДПС Делян Пеевски и съдиите Васил Петров и Таня Радкова са сред префернциалните клиенти на Корпоративна търговска банка (КТБ), които са се възползвали от депозитно-кредината „политика“ на банката. Те са успели да изтеглят парите си преди КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Списъците са предоставени от неправителсвената организация „Ние гражданите“.

"Това са списъци не на VIP, а на PIP вложителите - Politically Important Persons" (бел.ред - политически важни личности)“, заяви пред Клуб Z Вера Ахундова, председател на "Ние, гражданите". "Информацията в тях е 100% вярна. Екипът ми е работил от повече от година, за да събере и съпостави данните", категорична е Ахундова.  

"Майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева е изтеглила 114 милиона лева от Корпоративна търговска банка в рамките на 20 дни – от 31 май до 20 юни 2014 година", каза Ахундова пред София Topnovioni.bg. Клуб Z отбелязва, че публикува списъците със забележката, че данните не са проверени, макар че има установени съвпадения. Същевременно във Facebook страницата си от разследващия сайт Биволъ заявиха: „Можем да потвърдим от втори източник, че изтеклите списъци са автентични. Освен това по тях може да се установи кои фирми и лица са си преместили парите от КТБ преди да започне медийната и прокурорска атака срещу банката.“

Според предоставените данни, Ирена Кръствена е успяла да изтегли парите както от личната си сметка, така и от всички, свързани с нея фирми. Към 31 декември 2013 г. салдото по нейни сметки е 781 292 лв, а към 31 май 2014 г. преди банката да бъде обявена под специален надзор салдото е вече само 259 152 лв. След влизането на квесторите в банката и преди тя да бъде обявена в несъстоятелност салдото по сметките на Кръстева е в размер на само 5 279 лв.

"Си Ди Дивелопмънтс“, за чийто действителен собственик се сочи Ирена Кръстева, е изтеглила 87,4 млн. между 31 декември 2013 г. и 31 май 2015 г. Към 31 май салдото на фирмата е 4 320 лв., а интересното е, че към 31 октомври 2014 г. нараства до близо 8 млн. лв. Същевременно „Балканска медийна компания“, вече официално еднолично притежавана от Ирена Кръстева (справка в Търговския регистър), е изтеглила 10,2 млн. лв. за първите пет месеца на миналата година. Към 31 май салдото на фирмата е 47 110 лв., а към 31 октомври вече намалява до 5 349 лв.

В списъка не липсват и имена на съдии. Сред тях са членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) Васил Петров и Румен Георгиев. Първият е известен с това, че е баща на жената, от която Делян Пеевски има дете, пише Mediapool. Петров стана член на ВСС от парламентарната квота по предложение на ДПС и впоследствие оглави дисциплинарната комисия във ВСС. Васил Петров е изтеглил всичките си 187 783 лева от КТБ, въпреки че влогът му е бил гарантиран. Същевременно Румен Георгиев, излъчен от квотата на следователите, е изтеглил 106 013 лева. Друго от имената в списъка с PIP клиенти на КТБ е това на съдия Таня Радкова, която е гледала дела на КТБ, но не си е дала отвод по тях.

Почетният председател на ДСП Ахмед Доган също има голям влог в КТБ, но според списъците на неправителствената организация, той не е успял да изтегли парите си от фалиралата банка. Към 31 декември 2013 г. по сметката му има 891 229 лв., към края на май сумата е почти същата, както и тази към края на октомври (881 770).

Освен основния списък от неправителствената организация са предоставили и два допълнителни - на лица и организации, свързани с БСП и с ДПС. Сред списъка на БСП личат имената на Евгени Узунов, Минчо Казанджиев и Георги Мърков. Сред имената, свързани с ДПС, освен тези на Ирена Кръстева, Делян Пеевски и Ахмед Доган, могат да се видят имената на Емел Етем Тошкова, Веселин Пенев, Васил Петров и Веселин Пенев.

Съвсем скоро временната комисия за проверка на обстоятелствата около случая с Корпоративна търговска банка ще излезе с общ законопроект за промени в Закона за кредитните институции, които по същество предвиждат отпадане на банковата тайна за банки изпаднали в несъстоятелност. Промените предвиждат по искане на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ) и на министъра на финансите синдиците на банка в процедура по несъстоятелност ще трябва да оповестят публично в седемдневен срок сведения относно физически и юридически лица и размера на техните влогове, сметки и кредити.

Междувременно днес стана ясно, че съдия Светла Божкова ще гледа делото по спора за неплатежоспособността на Корпоративна търговска банка (КТБ). Софийският апелативен съд (СА) разпредели публично делото. Досега в присъствието на медиите са били разпределяни дела само във Върховния касационен съд. Осъдителната и оправдателната присъда на Цветан Цветанов бяха първите публично разпределени обществено значими казуси.

Целия списък може да видите ТУК.

Забележки: „Общо салдо към 31.12.2013 г.” – колко пари са имали по депозитни и разплащателни сметки към съответната дата. Аналогично е съдържанието на колоните „Общо салдо към 31.05.2014 г.“, т. е. средства в банката към края на май, преди обявяването й под специален надзор и „Общо салдо към 31.10.2014 г.”, т. е. средства към края на м. октомври – преди обявяването й в несъстоятелност.

„Сума на оборотите дебит до 31.05.2014 г.” са сумите, изтеглени от началото на 2014 г. до 31.05.2014 г. „Сума на оборотите кредит до 31.05.2014 г.” са сумите, внесени в банката от началото на 2014 г. до 31.05.2014 г. Това са движения и салда само по разплащателни и депозитни сметки, без да се цитират движенията по заемни, т. е. – кредитни, сметки.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини