Прокуратурата няма да се съобрази със срока за обсъждане на съдебния закон

Прокуратурата няма да се съобрази със срока 15 юни, поставен от Министерство на правосъдието за обсъждане за проекта за съдебен закон, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

При положение, че сме чакали толкова време подобен законопроект, обсъждане за дата 15 юни, при положение, че днес е 3 юни, звучи меко казано несериозно", категоричен е Цацаров.
Прокуратурата щяла да следва сроковете които задава ВСС, а не сроковете, които задава Правосъдното министерство.

Нещата са много сериозни, за да бъдат подлагани на 11-дневно обсъждане, според Цацаров, който в същото време увери, че магистратите са доволни от това, че най-после има конкретен законопроект.

Иначе, главният прокурор „не желае да зададе тона на системата", но той има много ясно мнение, коментира Цацаров по повод законопроекта за съдебната власт.

В Прокуратурата нещата са подредени така: първо обсъждане без присъствие на представители на ръководството по места, а след това Прокуратурата ще излезе с позиция, разясни Цацаров.

Като главен прокурор той имал позиция и бил съвсем наясно както с позитивите, така и с негативите на подобен законопроект, защото имало и двете.
Но когато ги кажа в момента, тълкуването ще бъде, че едва ли не главният прокурор задава тона на системата", коментира Цацаров. Той иска да чуе колегите си, за да може това, което ще представи публично като становище, да бъде резултат и от техните мнения.

Според Цацаров всякакви коментари от негова страна в момента биха се изтълкували като предопределяне мнението на колегите му.

Никой не съобразява качествата на заключения от гледна точка на политическата му принадлежност, увери Цацаров по повод вчерашния арест на сътрудника на пловдивския депутат от Реформаторския блок Никола Хаджийски - Милко Стрехин.
Налице са данни за участие в съответна дейност , която е предмет на разследване, коментира Цацаров и допълни, че никой не е задържал някого за това, че е член на някаква политическа формация.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини